ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

nazwa

Wykonanie

Przepyszna tarta o bardzo oryginalnym, słodko-kwaśnym smaku. Jest bardzo popularna w Anglii - znana tam jako "lemon meringue pie". Przepis podpatrzyłam tutaj .
Czas przygotowania: ok. 1 godz. + 1 godz. pieczenia
Ilość porcji: 12 (forma o średnicy 27 cm)
Składniki:
ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1/2 szklanki wody
krem:
125 ml soku z cytryny (3 cytryny)
5 żółtek
75 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
4 łyżki masła
250 ml wody
beza:
5 białek
200g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka kropli soku cytrynowego
ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną masłem i oprószona mąką formę. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy 15 minut w temp. 180C. Po tym czasie usuwamy papier wraz z obciążeniem i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.
krem: W rondelku umieszczamy: cukier, mąkę, sok z cytryny i wodę. Mieszamy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Trzymamy na wolnym ogniu do czasu aż całość nam zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy. Następnie wlewamy żółtka i ponownie mieszamy. Rondelek znów ustawiamy na ogniu i podgrzewamy dotąd aż powstanie gęsty krem.
Ciepłą masę wykładamy na upieczony spód i zostawiamy do wystygnięcia.
beza: Białka (będące w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno z dodatkiem soku cytrynowego, stopniowo wsypując cukier. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijamy. Bezę wykładamy na zimny krem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180C.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/02/tarta-cytrynowa-z-beza.html