Wykonanie
Przepyszna
tarta o bardzo oryginalnym, słodko-kwaśnym smaku. Jest bardzo popularna w Anglii - znana tam jako "lemon meringue pie". Przepis podpatrzyłam tutaj .Czas przygotowania: ok. 1 godz. + 1 godz. pieczeniaIlość porcji: 12 (forma o średnicy 27 cm)Składniki:ciasto:250 g
mąki pszennej150 g zimnego
masła50 g
cukru pudru1/2 szklanki
wodykrem:125 ml
soku z cytryny (3
cytryny)5
żółtek75 g
mąki ziemniaczanej200 g
cukru4 łyżki
masła250 ml
wodybeza:5
białek200g
cukru3 łyżeczki
mąki ziemniaczanejkilka kropli
soku cytrynowegociasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną
masłem i oprószona
mąką formę. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy
fasolą lub
grochem. Pieczemy 15 minut w temp. 180C. Po tym czasie usuwamy papier wraz z obciążeniem i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.krem: W rondelku umieszczamy:
cukier,
mąkę,
sok z cytryny i
wodę. Mieszamy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Trzymamy na wolnym ogniu do czasu aż całość nam zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy
masło i mieszamy. Następnie wlewamy
żółtka i ponownie mieszamy. Rondelek znów ustawiamy na ogniu i podgrzewamy dotąd aż powstanie gęsty krem.Ciepłą masę wykładamy na upieczony spód i zostawiamy do wystygnięcia.
beza:
Białka (będące w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno z dodatkiem
soku cytrynowego, stopniowo wsypując
cukier. Pod koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijamy.
Bezę wykładamy na zimny krem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180C.