ßßß
            
        
Składniki:6 białekszczypta soli80g cukru pudru80g suchego maku100g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia100g masła1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytrynypolewa100g białej czekolady2 łyżki mleka
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- masło rozpuścić i ostudzić- białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać- dodać mak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach- na koniec dodać płynne masło i sok, wymieszać do połączenia się z ciastem- ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach do "suchego patyczka"- ostudzone ciasto wyjąć z formy i udekorować- białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i energicznie wymieszać, aż czekolada będzie gładka- rozpuszczoną czekoladę dość szybko rozsmarować na piegusku, wygładzić i pozostawić do zastygnięcia, najlepiej schłodzić w lodówce
Piegusek z białek nie jest bardzo słodki, więc można udekorować go ulubioną przez nas polewą lub lukrem. Mój piegusek został przybrany polewą z białej czekolady, która idealnie pasuje do delikatnego ciasta makowego i jest najsłodszym akcentem w piegusku. Ze względu na polewę pieguska najlepiej przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.