Wykonanie
SkładnikiCiasto:
masło, 110 gram
jogurt naturalny, 190 gram
jajka, 3 sztukiskórka z 1
limonkisok z 1
limonkimąka pszenna, 225 gram
soda, 3/4 łyżeczki
cukier, 190 gram
Lukier:
białko, 1/2 sztukisok z 1/2
limonkicukier puder, 1/2 szklankiSposób przygotowaniaWszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.
Masło rozpuścić i przestudzić. Następnie wymieszać z
jogurtem,
jajkami, skórką i
sokiem z limonki. Dodać przesianą
mąkę,
sodę i
cukier. Miksować tylko do połączenia składników. Przełożyć do formy z kominem wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Białko ubić na sztywno. Wlać
sok z limonki, zmiksować. Stopniowo dodawać przesiany
cukier puder. Jeśli wyjdzie za rzadki dodać więcej
cukru, jeśli za gęsty dodać trochę
wody. Wystudzoną babkę polać lukrem.escitalopram lexapro