Wykonanie
SkładnikiCiasto:
masło, 165 g
jogurt naturalny, 285 g
jajka, 5 szt.skórka z 1
limonkisok z 1
limonkiskórka z 1/2
cytrynysok z 1/2
cytrynymąka pszenna, 340 g
soda, 4 g
cukier, 285 g
Lukier:
cukier puder, 200 g
mleko, 2-4 łyżki
sok z cytryny, 1 łyżkaSposób przygotowaniaWszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej.
Masło rozpuścić i przestudzić. Następnie wymieszać z
jogurtem,
jajkami, skórką i
sokiem z
owoców. Dodać przesianą
mąkę,
sodę i
cukier. Miksować tylko do połączenia składników. Przełożyć do formy z kominem wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 45-60 minut, do tzw. suchego patyczka.Wymieszać składniki na
lukier.
Mleko dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wystudzoną babkę polać lukrem. Dodatkowo można posypać startą skórką z
owoców