ßßß Cookit - przepis na Babka limonkowo-cytrynowa

Babka limonkowo-cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
masło, 165 g
jogurt naturalny, 285 g
jajka, 5 szt.
skórka z 1 limonki
sok z 1 limonki
skórka z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
mąka pszenna, 340 g
soda, 4 g
cukier, 285 g
Lukier:
cukier puder, 200 g
mleko, 2-4 łyżki
sok z cytryny, 1 łyżka
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. Następnie wymieszać z jogurtem, jajkami, skórką i sokiem z owoców. Dodać przesianą mąkę, sodę i cukier. Miksować tylko do połączenia składników. Przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 45-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wymieszać składniki na lukier. Mleko dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wystudzoną babkę polać lukrem. Dodatkowo można posypać startą skórką z owoców
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/babka-limonkowo-cytrynowa