Wykonanie
Kupiłam nową formę do babki, w tym roku zainwestowałam w silikonową. Po całkiem fajnych przygodach z foremkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z
jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru
cytrynowego. Wyszła cudownie. Sama nie wiem, jakim cudem, nie ma tu jeszcze tego przepisu. Naprawiam ten błąd i dodaje.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cmCzas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 50 minutSkładniki:Na babkę:370g
mąki pszennej250g
masła200g
cukru200g
jogurtu naturalnego45g
wiórków kokosowych3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
soku z cytrynSkórka otarta z dwóch
cytrynNa
lukier:2/3 szklanki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do miseczki przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sodę. Ostawiamy na bok. W misce ucieramy
masło wraz z
cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym
jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy
wiórki kokosowe, sok i
skórkę z cytryny oraz
mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy
jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników.Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Później zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy
sok z cytryny i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego :)