Wykonanie
Kolejna propozycja szybkiej i bardzo smacznej babki na Wielkanoc. Nie jest najlżejsza oceniając po składnikach, jednak tej cieżkości w ogóle nie czuć. Jest puszysta i wilgotna, choć można ją dodatkowo naponczować
wodą rozcieńczoną z
sokiem ze świeżo wyciśniętej
cytryny. Najlepiej używać foremki z kominkiem - rzadziej w nich wychodzą zakalce w porównaniu np. do keksówek. Bardzo polecam :-).Składniki:250 g
masłaskórka otarta z 2
cytryn200 g drobnego
cukru do wypieków3
jajka45 g
wiórków kokosowych30 g zmielonych
migdałów2 łyżki
soku z cytryny375 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej200 g
jogurtu naturalnego (lub
jogurtu greckiego)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek,
sodę - wymieszać i przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Po kolei wbijać
jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu (na tym etapie ciasto najprawdopodobniej lekko się zwarzy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).Masę przełożyć do większej miski. Dodać wiórki,
migdały,
sok z cytryny, później
mąkę, proszek,
sodę i
jogurt. Wszystko wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę do babki* wysmarować
masłem, oprószyć
mąką. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości foremki. Wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (pierwsze 15 minut warto piec w niższej temperaturze - 160ºC).Lekko przestudzić najpierw w formie,
potem wyjąć na kratkę.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru2 - 3 łyżki
soku z cytrynyCukier puder wsypać do miseczki, zalać
sokiem z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej bądź przestudzonej babce.* Użyłam formy o wysokości 10 cm i szerokości 22 cm w najszerszym miejscu; oprócz tego ciasta mi starczyło na 4 muffinki.Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'The Australian Women's Weekly'.