ßßß Cookit - przepis na Babeczki cytrynowe, mini babka

Babeczki cytrynowe, mini babka

nazwa

Wykonanie

Jowita w kuchni:
Zostało nam trochę ciasta przy pieczeniu babki jogurtowo-cytrynowej i Jowita zrobiła babeczki. Ciasto babeczek jest cytrynowe i lekko wilgotne dzięki zawartemu w nich jogurtowi. Warto upiec kilkanaście takich babeczek, aby częstować się nimi przez kilka dni i częstować innych.
Babeczki upiekła Jowita, inspirowała sie przepisem ze strony www.mojewypieki.com, który trochę zmodyfikowała, przepis generalnie pochodzi z 'The Australian Women's Weekly'.
Składniki:
250 g miękkiego masła
skórka otarta z 2 cytryn
200 g drobnego cukru pudru
3 jajka
2 łyżki soku z cytryny
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier i dalej miksujemy
wbijamy po jajku, cały czas miksując masę, aby nie zważyła się nam
dodajemy sok z cytryny, mąkę, proszek, sodę, jogurt – mieszamy mikserem na małych obrotach
masę przekładamy do foremek (może zostać nam trochę ciasta, które możemy wykorzystać na zrobienie babeczek cytrynowych)
pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 na 10 minut, aby po tym czasie temperaturę podwyższyć do 180 stopni), sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest już upieczona
po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z foremek
posypujemy cukrem pudrem przez małe sitko.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/03/babeczki-cytrynowe-mini-babka.html