Wykonanie
Jowita w kuchni:Zostało nam trochę ciasta przy pieczeniu babki
jogurtowo-cytrynowej i Jowita zrobiła babeczki. Ciasto babeczek jest
cytrynowe i lekko wilgotne dzięki zawartemu w nich jogurtowi. Warto upiec kilkanaście takich babeczek, aby częstować się nimi przez kilka dni i częstować innych.Babeczki upiekła Jowita, inspirowała sie przepisem ze strony www.mojewypieki.com, który trochę zmodyfikowała, przepis generalnie pochodzi z 'The Australian Women's Weekly'.Składniki:250 g miękkiego
masłaskórka otarta z 2
cytryn200 g drobnego
cukru pudru3
jajka2 łyżki
soku z cytryny375 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej200 g
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową
masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy
cukier i dalej miksujemywbijamy po
jajku, cały czas miksując masę, aby nie zważyła się namdodajemy
sok z cytryny,
mąkę, proszek,
sodę,
jogurt – mieszamy mikserem na małych obrotachmasę przekładamy do foremek (może zostać nam trochę ciasta, które możemy wykorzystać na zrobienie babeczek
cytrynowych)pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 na 10 minut, aby po tym czasie temperaturę podwyższyć do 180 stopni), sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest już upieczonapo przestudzeniu ciasto wyjmujemy z foremekposypujemy
cukrem pudrem przez małe sitko.Smacznego :)