Wykonanie
Ponownie przepis pochodzi z gazety ale pychota! Jest to babka puszysta, ale jednocześnie z gatunku mokrych. Wykonanie bardzo szybkie i bez udziwnień z którym poradził sobie nawet taki kulinarny antytalent, jak ja. :-)Mi tym razem wyszedł mały zakalec - na początku myślałam, że to
wina proporcji
mąki do
jogurtu - ciasto jest dość ciężkie. Po paru razach okazało się, że musiałam się nauczyć obsługiwać mój piekarnik (mam stary piekarnik gazowy jedynie z dolnym grzaniem)...

Składniki:25 dag
jogurtu naturalnego25 dag
mąki pszennej tortowej7 dag
masła3
jajka15 dag
cukru pudru1
cytryna2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDo dekoracji:
cukier puderMasło roztopić na wolnym ogniu i odstawić do ostudzenia.
Jogurt mieszamy z
jajkami, po czym dodajemy przesiany
cukier puder. Do masy dodajemy 1 łyżeczkę startej
skórki z cytryny, następnie wlewamy ostudzone
masło i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie.Masę wlewamy do formy i pieczemy 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Babkę pozostawiamy do wystygnięcia w formie, na koniec posypujemy
cukrem pudrem.
