Wykonanie
Jowita w kuchni:Ciasto, którego nie upiekłam, ciasto jest upieczone przez moją córkę. Pierwszy wypiek w Jej życiu, więc trzymałam za nią kciuki, aby babka pięknie wyrosła i nie opadła.Zbliża się Wielkanoc, bardzo szybko, szybciej niż nam sie wydaje, w pracy jak zawsze "wielki młyn", pogoń za wynikami, więc tym bardziej czekam na moment wyciszenia i relaksu. Jak skutecznie wypocząć?- aby w poniedziałek rano powiedzieć sobie, że nie tylko przyjemnie spędziłam czas, ale też odpoczęłam? Coraz więcej słońca za oknem, na plantach krakowskich pierwsi rolkarze pojawili się, zimowe palta stopniowo zmieniają się na wiosenne prochowce i kurteczki, buty zimowe zmieniają się na conversy i eleganckie
szpilki. Idzie wiosna, mamy weekend :)W naszym domu pojawiła sie książka Pierre Herme "DESERY od najprostszych po wykwintne", wygląda bardzo smacznie:), mam nadzieję, że dzisiejszy debiut Jowity i nabyta książka spowodują, że wiele zmieni się w naszej kuchni...Jowita inspirowała sie przepisem ze strony www.mojewypieki.com, który zmodyfikowała, ponieważ zależało nam na prostych smakach, uznałyśmy, że smak
wanilii i
cytryny nam wystarczy, zrezygnowałyśmy z pozostałych dodatków w postaci
kokosu i
migdałów. Przepis pierowtnie pochodzi z 'The Australian Women's Weekly'.Składniki:250 g miękkiego
masłaskórka otarta z 2
cytryn200 g drobnego
cukru pudru3
jajka2 łyżki
soku z cytryny375 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej200 g
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową
masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy
cukier i dalej miksujemywbijamy po
jajku, cały czas miksując masę, aby nie zważyła siędodajemy
sok z cytryny,
mąkę, proszek,
sodę,
jogurt – mieszamy mikserem na małych obrotachformę do babki smarujemy dokładnie
masłem i wysypujemy
kaszą manną lub
bułką tartą – usuwamy nadmiar
kaszy lub
bułki z foremkimasę przekładamy do foremki (może zostać nam trochę ciasta, które możemy wykorzystać na zrobienie babeczek
cytrynowych)pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, aby po tym czasie temperaturę podwyższyć do 180 stopni, sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest już upieczonapo przestudzeniu ciasto wyjmujemy z foremkiMożemy nałożyć
lukier, który jest prosty w przygotowaniu:5 łyżek czubatych
cukru pudru1 łyżka wrzątku2 łyżki
soku z cytryny· Szybko mieszamy na gładką masę wszystkie składniki lukru, jeśli
lukier jest zbyt rzadki możemy dodać trochę więcej
cukru pudru. Pędzelkiem nakładamy
lukier na babkę.Smacznego :)