ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa z nutą cytrynową

Babka jogurtowa z nutą cytrynową

nazwa

Wykonanie

Składniki:
250 g masła miękkiego
skórka otarta z dwóch cytryn
200 g drobnego cukru
3 jajka
45 g wiórków kokosowych
30 g zmielonych migdałów
2 łyżki soku z cytryny
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Masło utrzeć mikserem na jasny puch, dodać cukier i zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dobrze miskując po każdym dodaniu ( na tym etapie ciasto może lekko się zważyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy). Następnie dodajemy wiórki kokosowe, migdały, sok i skórkę z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera.
Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut w 160°C i 35 minut w 180°C). Po upieczeniu lekko przestudzić i przełożyć na kratkę.
LUKIER
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem i rozetrzeć tyłem łyżki do gładkości.
Polać po lekko ciepłej albo przestudzonej babce.
SMACZNEGO !!!
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=709