Wykonanie

Składniki:250 g
masła miękkiegoskórka otarta z dwóch
cytryn200 g drobnego
cukru3
jajka45 g
wiórków kokosowych30 g zmielonych
migdałów2 łyżki
soku z cytryny375 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej200 g
jogurtu naturalnegoWykonanie:
Masło utrzeć mikserem na jasny puch, dodać
cukier i zmiksować. Po jednym wbijać
jajka, dobrze miskując po każdym dodaniu ( na tym etapie ciasto może lekko się zważyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy). Następnie dodajemy
wiórki kokosowe,
migdały, sok i
skórkę z cytryny, później
mąkę, proszek,
sodę i
jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką lub na bardzo wolnych obrotach miksera.Formę do babki wysmarować
masłem, wysypać
kaszą manną. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki, wyrównać.Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka ( w tym 15 minut w 160°C i 35 minut w 180°C). Po upieczeniu lekko przestudzić i przełożyć na kratkę.
LUKIER1 szklanka
cukru pudru2-3 łyżki
soku z cytrynyCukier puder wsypać do miseczki, zalać
sokiem i rozetrzeć tyłem łyżki do gładkości.Polać po lekko ciepłej albo przestudzonej babce.SMACZNEGO !!!