ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa z zieloną herbatą matcha

Babka jogurtowa z zieloną herbatą matcha

nazwa

Wykonanie

Jestem wielką herbaciarą. Uwielbiam herbaty czarne, zielone, białe, czerwone, każde właściwie! Kawa mogłaby dla mnie nie istnieć. Herbaty uwielbiam nie tylko jako napar, ale również we wszelkich daniach. Tym razem postanowiłam dodać zieloną herbatę matcha do publikowanej już na blogu babki jogurtowej. Herbata użyta w wypieku to zwykły proszek, z którego robię napary stąd kolor lekko brązowy* po upieczeniu, ale smak.. hmm wspaniały! Aromat herbaty zdecydowanie wyczuwalny!
*Jeśli chcielibyście, by babka miała ładny zielony kolor to użyjcie specjalnej herbaty matcha do wypieków.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 50 minut
Składniki:
Na babkę:
370g mąki pszennej (2 szklanki)
250g masła
200g cukru (3/4 szklanki)
200g jogurtu naturalnego
45g wiórków kokosowych
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryn
2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha
Na lukier:
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki zaparzonej herbaty matcha
Zielony barwnik (można pominąć)
Kolorowa posypka (również można pominąć)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Odstawiamy na bok. W misce ucieramy przy pomocy miksera masło wraz z cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe, sok z cytryny oraz wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i sodą. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zielona herbatę i mieszamy.
Formę do babki smarujemy tłuszczem. Przekładamy najpierw jeden kolor ciasta, a potem drugi (kolejność według uznania). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy herbatę, odrobinę barwnika i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę i posypujemy posypką. Smacznego :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/03/babka-jogurtowa-z-zielona-herbata-matcha.html