Wykonanie
Jestem wielką herbaciarą. Uwielbiam
herbaty czarne, zielone, białe, czerwone, każde właściwie!
Kawa mogłaby dla mnie nie istnieć.
Herbaty uwielbiam nie tylko jako napar, ale również we wszelkich daniach. Tym razem postanowiłam dodać zieloną
herbatę matcha do publikowanej już na blogu babki jogurtowej.
Herbata użyta w wypieku to zwykły proszek, z którego robię napary stąd kolor lekko brązowy* po upieczeniu, ale smak.. hmm wspaniały! Aromat
herbaty zdecydowanie wyczuwalny!*Jeśli chcielibyście, by babka miała ładny zielony kolor to użyjcie specjalnej
herbaty matcha do wypieków.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cmCzas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 50 minutSkładniki:Na babkę:370g
mąki pszennej (2 szklanki)
250g
masła200g
cukru (3/4 szklanki)200g
jogurtu naturalnego45g
wiórków kokosowych3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
soku z cytryn2 łyżki sproszkowanej
herbaty matchaNa
lukier:2/3 szklanki
cukru pudru2 łyżki zaparzonej
herbaty matchaZielony barwnik (można pominąć)Kolorowa posypka (również można pominąć)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do miseczki przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sodę oczyszczoną. Odstawiamy na bok. W misce ucieramy przy pomocy miksera
masło wraz z
cukrem do otrzymania jednolitej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym
jajku. Wyłączamy mikser. Dodajemy
wiórki kokosowe,
sok z cytryny oraz wcześniej przygotowaną
mąkę z proszkiem i
sodą. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy
jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zielona
herbatę i mieszamy.
Formę do babki smarujemy tłuszczem. Przekładamy najpierw jeden kolor ciasta, a
potem drugi (kolejność według uznania). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy
herbatę, odrobinę barwnika i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę i posypujemy posypką. Smacznego :)