Wykonanie
Bardzo łatwe i zaskakująco dobre
curry ze Sri Lanki . Przygotowanie nie nastręcza problemów. Jest w nim stosunkowo niewiele przypraw jak na
curry a świeży korzeń
imbiru jest tu zastąpiony
imbirem w proszku. Spodziewałam się więc nieco uboższej
smakowo wersji
curry, ale nic z tych rzeczy -
curry jest naprawdę aromatyczne i jak zwykle pyszne. Polecam i zachęcam do wypróbowania. Kuchnia indyjska jest naprawdę pyszna.
2 łyżki
przyprawy curry2 łyżeczki
garam masala1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1-3 łyżeczki
chilli w proszku4
piersi kurczaka, pokrojone na kawałki
olej roślinny400 ml
mleczka kokosowego200 ml
wodypęczek
szczypiorku1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
cukru (opcjonalnie)mały pęczek świeżej
kolendrysól i świeżo mielony
pieprzRozgrzewamy głęboką patelnię, dodajemy proszek
curry,
garam masala,
cynamon,
imbir i
chilli, prażymy cały czas mieszając, 2-3 minuty, aż z przypraw zacznie wydobywać się aromat.
Pierś kurczaka przyprawiamy
solą i
pieprzem. Do przypraw w patelni dodajemy
olej ( łyżkę mniej więcej) i zwiększamy gaz. Dodajemy
kurczaka i smażymy 2-3 minuty, mieszając
kurczaka od czasu do czasu, aby był zrumieniony ze wszystkich stron.Dodajemy
mleczko kokosowe wraz z
wodą i gotujemy kilka minut lub do momentu, aż
kurczak będzie gotowy. Dodajemy pokrojony
szczypiorek oraz posiekany ząbek
czosnku i podgotowujemy jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy
solą i
cukrem. Posypujemy świeżą
kolendrą. Podajemy z
ryżem.
Przepis z książki Lorraine Pascale "Fast, fresh and easy food"