Wykonanie
Bardzo szybkie, proste i smaczne danie. Dla mnie kolejny krok do oswajania się z
owocami morza . Bo jak za
rybami przepadam, tak co do tych drobniejszych
wodnych stworzeń nie jestem do końca przekonana. Smak jest ok, jeśli chodzi o
krewetki, problem chyba tkwi w wyglądzie i konsystencji "
mięsa". Na pewno do kolejnej potrawy z
krewetkami podejdę z mniejszą rezerwą. Danie znikło szybko i spotkało się z zadowoleniem całej mojej rodzinki.
1 1/2 łyżki
oliwy z oliwek1
cebula, poszatkowana2
łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry1 zielona lub
czerwona papryka, pokrojona w plastry2 ząbki
czosnku, zmiażdzone1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne1 łyżeczka łagodnego
chilli340 g
białego ryżu długiego900 ml gorącego
bulionu warzywnego1 puszka pokrojonych
pomidorów3 łyżki posiekanej
pietruszki100 g
krewetek(dałam mrożone)200 g fileta z
łososia, pokrojonego na 2,5 cm kawałkiodrobina
sosu tabasco(opcjonalnie)
sól i
pieprzNa rozgrzanym
oleju smażymy
cebulę, mieszając ok 3 minut. Dodajemy
seler, zieloną lub
czerwoną paprykę,
czosnek,
imbir,
pieprz cayenne,
chilli i
ryż. Smażymy, mieszając, ok 2 minut.Wlewamy
bulion i dobrze mieszamy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok 15 minut.Dodajemy
pomidory z puszki razem z
sokiem, 2 łyżki
pietruszki,
krewetki i
łososia. Ponownie przykrywamy i gotujemy przez 3-4 minuty lub do momentu, gdy
krewetki i
łosoś będą ugotowane a płyn prawie wchłonięty.Dodajemy
tabasco,
sól i
pieprz do smaku. Posypujemy pozostałą
pietruszką. Podajemy gorącePrzepis z książki "Rice, Beans & Grains" wydawnictwa Reader's Digest