ßßß
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek1 cebula, poszatkowana2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w plastry2 ząbki czosnku, zmiażdzone1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki pieprzu cayenne1 łyżeczka łagodnego chilli340 g białego ryżu długiego900 ml gorącego bulionu warzywnego1 puszka pokrojonych pomidorów3 łyżki posiekanej pietruszki100 g krewetek(dałam mrożone)200 g fileta z łososia, pokrojonego na 2,5 cm kawałkiodrobina sosu tabasco(opcjonalnie)sól i pieprzNa rozgrzanym oleju smażymy cebulę, mieszając ok 3 minut. Dodajemy seler, zieloną lub czerwoną paprykę, czosnek, imbir, pieprz cayenne, chilli i ryż. Smażymy, mieszając, ok 2 minut.Wlewamy bulion i dobrze mieszamy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok 15 minut.Dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, 2 łyżki pietruszki, krewetki i łososia. Ponownie przykrywamy i gotujemy przez 3-4 minuty lub do momentu, gdy krewetki i łosoś będą ugotowane a płyn prawie wchłonięty.Dodajemy tabasco, sól i pieprz do smaku. Posypujemy pozostałą pietruszką. Podajemy gorącePrzepis z książki "Rice, Beans & Grains" wydawnictwa Reader's Digest