ßßß Cookit - przepis na Jambalaja z łososiem i krewetkami

Jambalaja z łososiem i krewetkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo szybkie, proste i smaczne danie. Dla mnie kolejny krok do oswajania się z owocami morza . Bo jak za rybami przepadam, tak co do tych drobniejszych wodnych stworzeń nie jestem do końca przekonana. Smak jest ok, jeśli chodzi o krewetki, problem chyba tkwi w wyglądzie i konsystencji "mięsa". Na pewno do kolejnej potrawy z krewetkami podejdę z mniejszą rezerwą. Danie znikło szybko i spotkało się z zadowoleniem całej mojej rodzinki.
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, poszatkowana
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry
1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku, zmiażdzone
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka łagodnego chilli
340 g białego ryżu długiego
900 ml gorącego bulionu warzywnego
1 puszka pokrojonych pomidorów
3 łyżki posiekanej pietruszki
100 g krewetek(dałam mrożone)
200 g fileta z łososia, pokrojonego na 2,5 cm kawałki
odrobina sosu tabasco(opcjonalnie)
sól i pieprz
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, mieszając ok 3 minut. Dodajemy seler, zieloną lub czerwoną paprykę, czosnek, imbir, pieprz cayenne, chilli i ryż. Smażymy, mieszając, ok 2 minut.
Wlewamy bulion i dobrze mieszamy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok 15 minut.
Dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, 2 łyżki pietruszki, krewetki i łososia. Ponownie przykrywamy i gotujemy przez 3-4 minuty lub do momentu, gdy krewetki i łosoś będą ugotowane a płyn prawie wchłonięty.
Dodajemy tabasco, sól i pieprz do smaku. Posypujemy pozostałą pietruszką. Podajemy gorące
Przepis z książki "Rice, Beans & Grains" wydawnictwa Reader's Digest
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/05/jambalaja-z-ososiem-i-krewetkami.html