ßßß Cookit - przepis na Soczewicowa ze szpinakiem

Soczewicowa ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Jedna z moich ulubionych zup. Właściwie to pełnowartościowe danie jednogarnkowe – ze spokojem możesz odpuścić sobie drugie danie, na pewno wszyscy się najedzą. Jeśli gotujesz dla dzieci – pomiń czosnek i chilli i zdejmij skórki z pomidorków (wystarczy je wcześniej sparzyć, a pójdzie jak z płatka).
Składniki
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
Oliwa
Kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
Papryczka chilli
10 pomidorków koktajlowych
2l bulionu warzywnego
400g czerwonej soczewicy
200g szpinaku baby
Sól, pieprz
Jogurt naturalny do podania
Przygotowanie
Pokrój lub posiekaj warzywa – obrane marchewki, selera, cebule i ząbki czosnku.
Rozgrzej odrobinę oliwy w dużym garnku i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Podsmażaj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Obierz imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pokrój drobno chilli, przekrój na połówki pomidorki.
Zalej warzywa w garnku gorącym bulionem, następnie dodaj soczewicę, imbir, chilli i pomidorki. Wymieszaj i zagotuj.
Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj umyty szpinak i gotuj około minuty, cały czas mieszając.
Dopraw solą i pieprzem , podawaj z kleksem jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Przepis, odrobinę zmodyfikowany, pochodzi z książki Każdy może gotować Jamiego Olivera.
Zobacz także:
Dyniowa
Zielone minestrone z tortelloni
Wiosenna zupa jarzynowa z młodym szpinakiem
Źródło:http://mammadeli.com/2013/10/03/soczewicowa-ze-szpinakiem