ßßß
 
            
         Składniki2 marchewki2 łodygi selera naciowego2 cebule2 ząbki czosnkuOliwaKawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)Papryczka chilli10 pomidorków koktajlowych2l bulionu warzywnego400g czerwonej soczewicy200g szpinaku babySól, pieprzJogurt naturalny do podaniaPrzygotowaniePokrój lub posiekaj warzywa – obrane marchewki, selera, cebule i ząbki czosnku.Rozgrzej odrobinę oliwy w dużym garnku i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Podsmażaj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Obierz imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pokrój drobno chilli, przekrój na połówki pomidorki.Zalej warzywa w garnku gorącym bulionem, następnie dodaj soczewicę, imbir, chilli i pomidorki. Wymieszaj i zagotuj.Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj umyty szpinak i gotuj około minuty, cały czas mieszając.Dopraw solą i pieprzem , podawaj z kleksem jogurtu naturalnego.Smacznego!Przepis, odrobinę zmodyfikowany, pochodzi z książki Każdy może gotować Jamiego Olivera.Zobacz także:DyniowaZielone minestrone z tortelloniWiosenna zupa jarzynowa z młodym szpinakiem
Składniki2 marchewki2 łodygi selera naciowego2 cebule2 ząbki czosnkuOliwaKawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)Papryczka chilli10 pomidorków koktajlowych2l bulionu warzywnego400g czerwonej soczewicy200g szpinaku babySól, pieprzJogurt naturalny do podaniaPrzygotowaniePokrój lub posiekaj warzywa – obrane marchewki, selera, cebule i ząbki czosnku.Rozgrzej odrobinę oliwy w dużym garnku i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Podsmażaj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Obierz imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pokrój drobno chilli, przekrój na połówki pomidorki.Zalej warzywa w garnku gorącym bulionem, następnie dodaj soczewicę, imbir, chilli i pomidorki. Wymieszaj i zagotuj.Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj umyty szpinak i gotuj około minuty, cały czas mieszając.Dopraw solą i pieprzem , podawaj z kleksem jogurtu naturalnego.Smacznego!Przepis, odrobinę zmodyfikowany, pochodzi z książki Każdy może gotować Jamiego Olivera.Zobacz także:DyniowaZielone minestrone z tortelloniWiosenna zupa jarzynowa z młodym szpinakiem