Wykonanie
Jedna z moich ulubionych zup. Właściwie to pełnowartościowe danie jednogarnkowe – ze spokojem możesz odpuścić sobie drugie danie, na pewno wszyscy się najedzą. Jeśli gotujesz dla dzieci – pomiń
czosnek i
chilli i zdejmij skórki z
pomidorków (wystarczy je wcześniej sparzyć, a pójdzie jak z
płatka).
Składniki2
marchewki2
łodygi selera naciowego2
cebule2 ząbki
czosnkuOliwaKawałek świeżego
imbiru (ok. 3 cm)
Papryczka chilli10
pomidorków koktajlowych2l
bulionu warzywnego400g
czerwonej soczewicy200g
szpinaku baby
Sól,
pieprzJogurt naturalny do podaniaPrzygotowaniePokrój lub posiekaj warzywa – obrane
marchewki,
selera,
cebule i ząbki
czosnku.Rozgrzej odrobinę
oliwy w dużym garnku i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa. Podsmażaj około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Obierz
imbir i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pokrój drobno
chilli, przekrój na połówki
pomidorki.Zalej warzywa w garnku gorącym
bulionem, następnie dodaj
soczewicę,
imbir,
chilli i
pomidorki. Wymieszaj i zagotuj.Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj umyty
szpinak i gotuj około minuty, cały czas mieszając.Dopraw
solą i
pieprzem , podawaj z kleksem
jogurtu naturalnego.Smacznego!Przepis, odrobinę zmodyfikowany, pochodzi z książki Każdy może gotować Jamiego Olivera.Zobacz także:DyniowaZielone minestrone z tortelloniWiosenna zupa jarzynowa z młodym
szpinakiem