Wykonanie
Od dawna chodziły za mną
krewetki, w pracy kuszą dyniowymi
smakami...risotto,
makaron, krem- risotto obłędnie dobre ale dziś postanowiłam ugotować sobie danie jednogarnkowe więc obyło się bez zbędnego wysiłku a danie po prostu przepyszne...czego chcieć więcej? chyba tylko snu:)
przepis własnySkładniki:150g
krewetek100g
ryżu ( użyłam firmy Kupiec )2 łyżki
oliwy z oliwek250g
pomidorów krojonych150g dyni100ml
bulionu warzywnegosól,
pieprzłyżeczka
płatków chili2 ząbki
czosnkugarść
szczypiorkukilka listków zielonej
pietruszkiPrzygotowanie:Rozgrzać w garnku
oliwę z oliwek, wrzucić
czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, dodać kawałki pokrojonej dyni oraz
krewetki. Dusić przez chwilę, następnie dodać
pomidory i
bulion, doprawić
solą,
pieprzem oraz
chili, gotować przez dobre 10 minut, po tym czasie wsypać
ryż i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowaną potrawę przełożyć do miseczek, posypać wierzch
szczypiorkiem pokrojonym ukośnie i listkami
pietruszki.Smacznego :)