Wykonanie
Nie jestem kozą!!- zaprotestował mąż, kiedy na stół wjechała kolejna
sałatka. Poddałam się i zrobiłam zapiekankę. Ale zamiast
makaronu, czy
ziemniaków użyłam
cukinii.Smaczna, zdrowa i szybko się robi. Czego chcieć więcej? Składniki podaję na naczynie żaroodporne o śred. 21 cm. We dwójkę z mężem najedliśmy się po kokardę, a jeszcze zostało, więc to raczej danie dla 3-4 osób:)Lista zakupów :1
cukinia1 mała
cebula20-30 dag
mięsa mielonego (u mnie kawałek piersi z
indyka)1 puszka
pomidorówew.
papryka żółta, czerwona,
por,
kukurydzaPrzyprawy:
czosnek,
sól,
pieprz,
bazylia, słodka i
ostra paprykaCukinię pokroić w dość dużą kostkę. Wsypać na sito, posolić i odstawić na 15 min.
Mięso mielone podsmażyć na patelni z posiekaną
cebulą i wyciśniętym
czosnkiem. Doprawić wg uznania.
Pomidory wrzucić do rondelka. Podgrzać, doprawić
czosnkiem,
solą,
pieprzem,
cukrem i
ziołami:
bazylią, słodką i
ostrą papryką, itp.Naczynie żaroodporne wysmarować lekko
oliwą, na dno ułożyć odcedzoną z nadmiaru goryczki
cukinię.Wyłożyć
mięso.Posypać pokrojonymi warzywami (u mnie
żółta paryka i
por). Polać sosem. Piec: 30 min. w 180st. wyjąć, posypać
serem i zapiec. Po nałożeniu na talerze posypałam
szczypiorkiem i
natką.
Smacznego życzy
oliwek:)