Wykonanie
Bardzo sycąca kanapka,
mięsna z różnymi dodatkami. Takie jest moje burrito. Pomimo tego, że danie to przywędrowało z Meksyku jest zmieniane na wiele sposobów. W rodzimym
kraju na potrawę składała się: tortilla pszenna, meksykański
ryż,
fasola,
mięso. To w USA zaczęto modyfikować tą kanapkę dodając do niej wiele innych składników:
sery,
sałatę,
kukurydzę,
pomidory,
czosnek,
cebulę, sosy i szczerze to mi taka wersja odpowiada bardziej. Można dodać do niej nie tylko meksykański farsz ale także swoje ulubione dodatki.Farsz jest pikantny jednak lekko słodki. Jeżeli robiłeś z mojego przepisu meksykański garnek ( tutaj przepis) i zostało Ci go trochę, możesz spokojnie go użyć do tych kanapek. Całość jest wilgotna i dzięki sałacie nie mięknie zbyt szybko. Burrito należy spożyć zaraz po przygotowaniu, kiedy jest ciepłe. Czas przygotowania to około 20 minut.
Składniki ( 6 - 8 sztuk burrito):mix
sałat - 1 opakowanie2 ząbki
czosnku30 dag
mięsa mielonego1
cebula1
czerwona papryka1 puszka
fasoli konserwowej - może być czerwona/czarna/białamała puszka
kukurydzy, lub pół większej6-8 sztuk tortilli pszennejpuszka
pomidorów w zalewie własnej
sól,
pieprz ziołowy, suszona
ostra papryka jako
przyprawykilka gałązek świeżej
bazyliiłyżka tłuszczuWykonanie:
Cebulę,
paprykę pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Kukurydze i
fasolę odsączyć.
Pomidory z puszki przetrzeć przez sito lub rozbić widelcem.
Bazylię drobno posiekać.Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wyłożyć
mięso mielone, rozbić łyżką na mniejsze kawałki. Dodać
cebulę,
czosnek,
bazylię,
paprykę - posolić, dodać
pieprzu. Podsmażyć by
mięso było miękkie a
cebula się zarumieniła. Dołożyć
pomidory,
kukurydzę,
fasolę czyli to co mieliśmy puszkowe. Mocno podgrzać. Doprawić do smaku suszoną
ostrą papryką.Każdą tortillę najpierw podgrzać na patelni. Nałożyć na środek po kilka listek
sałaty, następnie farsz. Zrulować tortillę ( najpierw dół, następnie boki), zawinąć w folię aluminiową która będzie także trzymać dłużej ciepło i nie pozwoli na ewentualną wpadkę z plamą ;)Przepis własny.Smacznego!Pozdrawiam,
Kasia :)