ßßß
Składniki ( 6 - 8 sztuk burrito):mix sałat - 1 opakowanie2 ząbki czosnku30 dag mięsa mielonego1 cebula1 czerwona papryka1 puszka fasoli konserwowej - może być czerwona/czarna/białamała puszka kukurydzy, lub pół większej6-8 sztuk tortilli pszennejpuszka pomidorów w zalewie własnejsól, pieprz ziołowy, suszona ostra papryka jako przyprawykilka gałązek świeżej bazyliiłyżka tłuszczuWykonanie:Cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kukurydze i fasolę odsączyć. Pomidory z puszki przetrzeć przez sito lub rozbić widelcem. Bazylię drobno posiekać.Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wyłożyć mięso mielone, rozbić łyżką na mniejsze kawałki. Dodać cebulę, czosnek, bazylię, paprykę - posolić, dodać pieprzu. Podsmażyć by mięso było miękkie a cebula się zarumieniła. Dołożyć pomidory, kukurydzę, fasolę czyli to co mieliśmy puszkowe. Mocno podgrzać. Doprawić do smaku suszoną ostrą papryką.Każdą tortillę najpierw podgrzać na patelni. Nałożyć na środek po kilka listek sałaty, następnie farsz. Zrulować tortillę ( najpierw dół, następnie boki), zawinąć w folię aluminiową która będzie także trzymać dłużej ciepło i nie pozwoli na ewentualną wpadkę z plamą ;)Przepis własny.Smacznego!Pozdrawiam, Kasia :)