Wykonanie
Dzisiejszy post (podobnie jak przepis) powstał na szybko, bo od początku tygodnia nie dzieje się u nas najlepiej. W związku z tym będzie mnie tutaj trochę mniej, ale w końcu coś jeść musimy, dlatego w miarę możliwości
będę starała się dodawać nowe przepisy.
Mięso mielone doskonale komponuje się z
cukinią, a dodając do całości
pomidory... można rozpłynąć się w tym smaku. Polecam Wam to danie - z pewnością będziecie do niego często wracali.
Składniki:- 500 g
mięsa mielonego,- 1 mała
cukinia,- 2
cebule,- 1
pomidor,- 1 puszka
pomidorów,-
olej rzepakowy do smażenia,-
sól,
pieprz,
czosnek (wyciśnięty ząbek lub granulowany),
papryka ostra,
bazylia,- dodatkowo:
makaron do dań z woka.
Mięso podsmażamy na łyżce
oleju rzepakowego. Gdy zmieni kolor, dodajemy pokrojone w kostkę
cebule. Smażymy do zeszklenia.
Cukinię myjemy. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy ją na cienkie plasterki (mogą być półplasterki). Posypujemy
solą, zostawiamy na chwilę. Po ok. 5 minutach dodajemy do
mięsa, smażymy razem. Dodajemy
pomidora pokrojonego w kostkę (można wcześniej sparzyć) oraz
pomidory z puszki. Wszystko smażymy razem ok 5 minut. Całość doprawiamy do smaku
przyprawami. Wsypujemy 1-2 garście
makaronu, dolewamy ok. 1/3 szklanki
wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką. Dusimy 3-5 minut (w zależności od czasu gotowania
makaronu podanego na opakowaniu). Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy od razu. Smacznego!