ßßß
Składniki:- 500 g mięsa mielonego,- 1 mała cukinia,- 2 cebule,- 1 pomidor,- 1 puszka pomidorów,- olej rzepakowy do smażenia,- sól, pieprz, czosnek (wyciśnięty ząbek lub granulowany), papryka ostra, bazylia,- dodatkowo: makaron do dań z woka.Mięso podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego. Gdy zmieni kolor, dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Smażymy do zeszklenia.Cukinię myjemy. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy ją na cienkie plasterki (mogą być półplasterki). Posypujemy solą, zostawiamy na chwilę. Po ok. 5 minutach dodajemy do mięsa, smażymy razem. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę (można wcześniej sparzyć) oraz pomidory z puszki. Wszystko smażymy razem ok 5 minut. Całość doprawiamy do smaku przyprawami. Wsypujemy 1-2 garście makaronu, dolewamy ok. 1/3 szklanki wody, mieszamy, przykrywamy pokrywką. Dusimy 3-5 minut (w zależności od czasu gotowania makaronu podanego na opakowaniu). Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy od razu. Smacznego!