Wykonanie
Zupy, to super potrawa na jesień i zimę, szczególnie kiedy zimno za oknem, a w domu też za nie za ciepło. Przyjemnie wtedy zajadać się zupką i to pełną wartościowych składników odżywczych. Dzisiaj zupa mojej siostry. Zaczęła od pomidorowej, a skończyła na soczewicowej. Czasami bywa i tak. Czas na nowe smaki.Składniki:2 liście
kapusty włoskiej2
marchewki1/3
selera (korzeń) lub 1 pałka
selera naciowegokawałek
pora1/2 szklanki
soczewicy czerwonej (red lentil)1/2 szklanki komosy ryżowej (quinoa)2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegosól do smaku
bulion warzywnyświeże lub suszone
przyparwy:
rozmaryn,
bazylia,
tymianek,
oreganokilka łyżeczek
koncetratu pomidorowego lub zmniejszyć ilość
bulionu i dodać sok lub
przecier pomidorowyWszystkie warzywa (oprócz
kapusty i
selera) drobno pokroić, dodać komosę
ryżową oraz
wodę albo
bulion.Gotujemy 10 min i dodajemy
soczewicę.
Przyprawy dodajemy na końcu. Zabielamy
śmietanką z
nerkowców (cashew).
Śmietanka z
nerkowców (cashew)1/2 szklanki
nerkowców, gorąca
woda,
sok z cytryny i
sólMiksujemy wszystko w blenderze na kremową masę. Jeżeli nie posiadamy dobrego blendera, wówczas trzeba
nerkowce namoczyć w wodzie przez parę godzin. Będą się lepiej miksować.

Foto: M.Bojko