Wykonanie
Większość z nas lubi zupę
pomidorową ze
śmietanką. Niestety,
śmietanka to nasycone kwasy tłuszczowe, cholesterol oraz inne dodatki, które nie koniecznie chcielibyśmy spożywać na codzień. Po wypróbowaniu wielu wegańskich
śmietano-zastępczych produktów, zdecydowanie polecam
śmietankę z
nerkowców (cashew).Składniki:1 op.
soku pomidorowego (Tymbark)2 liście
włoskiej kapusty1
marchewkakawałek
pora1,5 szklanki
bulionu warzywnego albo
wodysól,
pieprz ziołowy2-3 łyżki
przecieru pomidorowegokoperekWarzywa gotujemy w
bulionie warzywanym lub wodzie. Gdy będą prawie miękkie, dodajemy sok,
przecier pomidorowy i gotujemy ok. 5 min.
Śmietankę dodajemy na koniec.
Śmietanka z
nerkowców1/2 szklanki
nerkowców, gorąca
woda,
sok z cytryny i
sól.Miksujemy wszystko w blenderze na kremową masę.Jeżeli nie posiadamy profesojnalnego blendera, wówczas trzeba
nerkowce namoczyć w wodzie przez parę godzin. Będą się lepiej miksować.

Foto M. Bojko