ßßß Cookit - przepis na ZUPA PIECZARKOWA

ZUPA PIECZARKOWA

nazwa

Wykonanie

Zasadą zdrowego odżywiania jest spożywanie obfitego śniadania i małej kolacji. Ważne jest również to, żeby spożywać posiłki o regularnej porze dnia, bez podjadania. Nieregularność posiłków może przyczynić się do powstania np. raka żołądka ….*
Propozycja na jeden z trzech posiłków – apetyczna zupka grzybowa.
Składniki:
o,5 szklanki pieczarek
2 namoczone wcześniej grzyby suszone ( najlepiej borowiki – opcjonalnie)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
mały kawałek selera
2 ziemniaki
śmietanka z tofu lub nerkowców (cashew); może być majonez z ziemniaka (http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/majonez-z-ziemniaka/)
bulion warzywny
sól, pieprz ziołowy
Cebulę, czosnek i pieczarki podsamżamy przez ok. 7 min, dodajemy pokrojone pieczarki, startą na tarce marchewkę i podsmażamy ok. 5 min. Dodajemy pokrojone ziemniaki i szuszone grzyby . Dolewamy bulionu warzywnego i gotujemy.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanki roślinne według własnego upodobania.
Miksujemy zupę w blenderze lub w robocie kuchennym.
Podajemy z makaronem lub grzankami.
Śmietanka z nerkowców
1/2 szklanki nerkowców, gorąca woda, sok z cytryny i sól.
Miksujemy wszystko w blenderze na kremową masę.
Jeżeli nie posiadamy silnego blendera, wówczas trzeba nerkowce namoczyć w wodzie przez parę godzin. Będą się lepiej miksować
* R. Pawlak „Zdrowe odżywianie bez tajemnic”
Foto: M.Bojko
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-pieczarkowa