Wykonanie
Zasadą zdrowego odżywiania jest spożywanie obfitego śniadania i małej kolacji. Ważne jest również to, żeby spożywać posiłki o regularnej
porze dnia, bez podjadania. Nieregularność posiłków może przyczynić się do powstania np.
raka żołądka ….*Propozycja na jeden z
trzech posiłków – apetyczna zupka grzybowa.Składniki:o,5 szklanki
pieczarek2 namoczone wcześniej
grzyby suszone ( najlepiej
borowiki – opcjonalnie)1
cebula2 ząbki
czosnku1 mała
marchewkamały kawałek
selera2
ziemniakiśmietanka z
tofu lub
nerkowców (cashew); może być
majonez z
ziemniaka (http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/majonez-z-ziemniaka/)
bulion warzywnysól,
pieprz ziołowyCebulę,
czosnek i
pieczarki podsamżamy przez ok. 7 min, dodajemy pokrojone
pieczarki, startą na tarce
marchewkę i podsmażamy ok. 5 min. Dodajemy pokrojone
ziemniaki i
szuszone grzyby . Dolewamy
bulionu warzywnego i gotujemy.Pod koniec gotowania dodajemy
śmietanki roślinne według własnego upodobania.Miksujemy zupę w blenderze lub w robocie kuchennym.Podajemy z
makaronem lub grzankami.
Śmietanka z
nerkowców1/2 szklanki
nerkowców, gorąca
woda,
sok z cytryny i
sól.Miksujemy wszystko w blenderze na kremową masę.Jeżeli nie posiadamy silnego blendera, wówczas trzeba
nerkowce namoczyć w wodzie przez parę godzin. Będą się lepiej miksować* R. Pawlak „Zdrowe odżywianie bez tajemnic”

Foto: M.Bojko