Wykonanie
Podobną robi moją teściowa i to właśnie dzięki niej polubiłam
grzybowe zupki.Do zupy użyłam 3 rodzaje
grzybów:
kurki (kupiłam mrożone),
pieczarki i
suszone grzyby. Innowacja polega na tym, że
suszone grzyby zmieliłam na proszek, dzięki
czemu zupa uzyskuje naprawdę wyśmienity
grzybowy smak, a ugotowany pęczak doskonale wkomponowuje się do całości.

Składniki:1/4 szklanki pęczaku20 dkg
pieczarek pokroić w plasterki1 garść
kurek, (użyłam mrożone)ok. 1o cm zielonej części
pora, pokroić w paseczki1
marchewka, pokroić w kostkę
czosnek2-3
ziemniaki, pokroić w kostkę1-2 łyżki zmielonch
suszonych grzybówbulion warzywny lub
woda,
sól,
pieprz ziołowy,
ziele angielskieWarzywa razem z pęczakiem gotujemy w
bulionie warzywnym i doprawiamy do smaku.
Pieczarki i
kurki podsmażamy na
oleju i dodajemy do zupy.