ßßß
Składniki:700 g pieczarek1,8 l bulionu warzywnego lub drobiowego1 cebula2 marchewki200 ml śmietany 12%2 ząbki czosnku1 i ½ łyżki stołowej czosnku niedźwiedziego20 g masłasól, pieprzdodatkowo:makaron świderkiPrzygotowanie:Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy się przyrumieni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do momentu, aż z grzybów odparuje cała woda (potrwa to około 10-15 minut). Bulion zagotowujemy, dodajemy pieczarki z cebulą oraz marchewki pokrojone w słupki. Grzejemy na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną.Za pomocą sita odcedzamy warzywa od wywaru. Odkładamy 2/3 ilości, a to co zostanie blendujemy wraz z wywarem. Wcześniej odłożone warzywa, ponownie dorzucamy do zupy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi).Śmietanę hartujemy w kubku kilkoma łyżkami gorącej zupy, dobrze mieszamy i dolewamy do pozostałej części (taki zabieg pozwoli uniknąć zwarzenia śmietany). Gotową zupę pieczarkową podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem.Smacznego!