Wykonanie
Płynne czwartkiOstatnio tak się złożyło, że miałam w domu strasznie dużo
marchewki - ja byłam w sklepie i kupiłam i K. też kupił tego samego dnia ;) Żeby się nie zepsuła, a warzywa psują się tu bardzo szybko, musiałam ją szybko przetworzyć. Najlepszym i najsmaczniejszym pomysłem na
marchewkę jest zrobienie z niej zupy. Na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na różne wariacje zup z
marchewki, a ponieważ nie chcę się powtarzać musiałam znaleźć jakiś nowy, ciekawy pomysł. I tak trafiłam na przepis na zupę
marchewkową z dodatkiem
masła orzechowego! Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, stwierdziłam że tak, to jest to! I pognałam do kuchni, aby go wypróbować. Zupa okazała się rewelacyjna - delikatna, aksamitna, lekko słodka z
orzechowym posmakiem. Musicie ją koniecznie wypróbować!
Składniki :
1
cebula2 ząbki
czosnku1kg
marchewki500ml
bulionu warzywnego200ml
wody2-3 łyżki
masła orzechowego (do smaku)
sól,
pieprzsok z cytryny (do smaku)
Przygotowanie :W garnku rozgrzać nieco
oliwy do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną
cebulę i wyciśnięty przez praskę
czosnek.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki po czym dodać do
cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać
bulionem, dodać
wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż
marchewka będzie miękka. Dodać
masło orzechowe i wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz
sokiem z cytryny (opcjonalnie). Podawać przybraną
bazylią,
śmietaną,
mleczkiem kokosowym, lub tak jak u mnie
ostrym sosem sriracha.
Smacznego !