ßßß
Składniki :
1 cebula2 ząbki czosnku1kg marchewki500ml bulionu warzywnego200ml wody2-3 łyżki masła orzechowego (do smaku)sól, pieprzsok z cytryny (do smaku)
Przygotowanie :W garnku rozgrzać nieco oliwy do smażenia i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki po czym dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut. Następnie zalać bulionem, dodać wodę, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do czasu aż marchewka będzie miękka. Dodać masło orzechowe i wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny (opcjonalnie). Podawać przybraną bazylią, śmietaną, mleczkiem kokosowym, lub tak jak u mnie ostrym sosem sriracha.
Smacznego !