Wykonanie
Witam dzisiaj dodam łatwy przepis na krem z
marchwi, trochę do niego dodałam od siebie.
Składniki na krem:-1/2 kg
marchwi (na 1l
wody)gotowanie- 1
cebula- 2 łyżki
masła- 1 kostka
bulionu warzywnego- 1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich- 2 łyżki
soku z cytryny-
sól,
pieprz,
cukierPrzygotowanie:Na rozpuszczonym
maśle udusić pokrojoną
cebulę, przyprawić
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Ugotować
marchew we wrzątku z rozpuszczoną kostka
bulionową. Jeśli
marchew jest
młoda lub pokroimy ja na mniejsze kawałki , będzie miękka po kilku minutach. Zupa będzie miała pełniejszy smak, jeśli do
marchwi dodamy kawałek aromatycznego
selera i
pietruszki. Po lekkim ostudzeniu zmiksować
bulion z marchwią oraz uduszoną
cebulę i doprawić krem
sokiem z cytryny,
solą,
pieprzem i
cukrem, a najlepiej łyżka
miodu. Jeśli krem wyjdzie za gęsty możemy dolać do niego trochę wrzątku. Jako dodatek możemy dodać do niego posiekana
kolendrę lub pokrojone w kostkę
owoce mango.Ja dodałam do zupy troche
bazylii,
oregano i gotowałam na
bulionie rosołowym i była pyszna.