Wykonanie
Zupę z
soczewicy czerwonej może zrobić każdy ponieważ jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu i do tego naprawdę smaczna. Lista składników odżywczych jest spora, warto jednak wymienić, że
soczewica jest nie tylko dobrym źródłem
białka ale także magnezu, żelaza i kwasu foliowego.Składniki:1 szklanka
soczewicy czerwonej1
marchewka3 ząbki
czosnku1 liść
pora2 liście
kapusty włoskiej2 lub 3 szklanki
soku pomidorowego Tymbark
sól,
pieprz ziołowy do smaku3 szklanki
bulionu warzywnego lub
wody3 łyżki
majonezu ziemniaka lub
śmietanki z
tofu1.
Marchewkę,
por,
kapustę,
soczewicę,
czosnek,
przyprawy gotujemy w wodzie lub
bulionie.2. Pod koniec gotowania warzyw i
soczewicy wyciągamy liście
kapusty dodajemy
sok pomidorowy i gotujemy jeszcze 3 min.3. Wszystkie składniki wlewamy do blendera i miksujemy dodając
majonez z
ziemniaka lub
śmietankę z
tofu. Podajemy z
chlebem razowym z
czosnkiem.
Śmietankę z
tofu robimy miksując w blenderze:1/2 kostki
tofu2 łyżki
soku z cytrynysól do smaku
pieprz ziołowy2 łyżki
olejuDodajemy
wody lub
mleka sojowego tyle, aby uzyskać konsystencję
śmietanki.
SOCZEWICA CZERWONA