Wykonanie
Należałam do osób które delikatnie rzecz ujmując nie lubiły
brukselki. Jednak przekonałam się że każde warzywo jest pyszne jeżeli znajdziemy sposób na jego podanie. Pieczone warzywa nie dość że są bardzo smaczne i zdrowe to jeszcze łatwo je przygotować.
Brukselka zasługuje na naszą uwagę ze względu na wysoką zawartość wit. K i C oraz związku biologicznie czynnego (indol 3 carbinol), który może zmniejszyć zachorowanie na
raka np piersi czy odbytnicy.Składniki:1 kg
ziemniaków3
marchewki15 sztuk
brukselki1 kostka
tofu twardego1
cebula (opcjonalnie)2 ząbki
czosnku lub
czosnku w proszkuKilka łyżek
olejuPrzyprawy:
sól,
pieprz,
zioła włoskie lub prowansalskie.
pieprz ziołowy,
cebula w proszkuWykonanie:
Ziemniaki dobrze myjemy i kroimy na ćwiartki.
Marchew obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Brukselkę myjemy i kroimy na pół,
cebulę kroimy w plasterki a
tofu w kostkę. Wszystkie warzywa i
tofu mieszamy w misce dodając resztę składników.
Potem przesypujemy do blaszki i pieczemy przykryte folią aluminiową ok 1 godziny albo aż będą miękkie, w temp. 185C (375F).
