ßßß
Składniki:1/2 główki młodej kapusty (małej)2 marchewki3 średnie ziemniaki1 pietruszkamały kawałek selerakawałek pora (ok. 15 cm)1-2 płaskie łyżki masła klarowanego2 liście laurowe1-2 łyżki soku z cytryny1/4 pęczka świeżego koperkuok. 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis tutaj) lub wodysól do smaku1/2 łyżeczki pieprzu ziołowegoPrzygotowanie:Warzywa posiekać na drobne kawałki.Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać warzywa i smażyć krótko na dużym ogniu.Warzywa podsmażać do czasu, aż kapusta będzie lekko szklista.Następnie dolać wody, tyle aby zakryła warzywa + jeszcze 2 szklanki. Dodać listki laurowe.Zupę gotować pod przykryciem, do osiągnięcia miękkości warzyw, nie dopuścić do rozgotowania warzyw.Na 2 minuty przed zakończeniem gotowania zdjąć pokrywkę i dodać pokrojony koperek.Doprawić zupę solą i pieprzem ziołowym.Po zakończeniu gotowania zakwasić zupę sokiem z cytryny.SmacznegoJeśli lubisz pyszne zupy warzywne, zobacz również:zupa pomidorowabotwinkazupa brokułowo-serowadietetyczna zupa z dyni i imbiruzupa cebulowazupa z soczewicybarszcz ukraińskikrem z białych warzyw