Wykonanie
Kapuśniak z
młodej kapusty to jedna z najsmaczniejszych letnich zup. Jest bardzo delikatna i tak smaczna, że trudno poprzestać na zjedzeniu tylko jednej porcji.Zupę przygotowuje się bardzo szybko i przyjemnie - wystarczy pokrojone warzywa, podsmażyć na
maśle i krótko gotować. Ten kapuśniak, będzie smakował osobom, które nie lubią ciężkich, zabielanych
śmietaną zup. Jedynym kalorycznym dodatkiem jest
masło klarowane, dodałam go niewiele, więc nie ma to wpływu na ,,lekkość" zupy.Pod koniec gotowania dodaję
koperek i
sok z cytryny, dzięki temu zupa ma letni smaki i aromat.

Składniki:1/2 główki
młodej kapusty (małej)2
marchewki3 średnie
ziemniaki1
pietruszkamały kawałek
selerakawałek
pora (ok. 15 cm)1-2 płaskie łyżki
masła klarowanego2
liście laurowe1-2 łyżki
soku z cytryny1/4 pęczka świeżego
koperkuok. 1,5 litra
bulionu warzywnego (przepis tutaj) lub
wodysól do smaku1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowegoPrzygotowanie:Warzywa posiekać na drobne kawałki.
Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać warzywa i smażyć krótko na dużym ogniu.Warzywa podsmażać do czasu, aż
kapusta będzie lekko szklista.Następnie dolać
wody, tyle aby zakryła warzywa + jeszcze 2 szklanki. Dodać
listki laurowe.Zupę gotować pod przykryciem, do osiągnięcia miękkości warzyw, nie dopuścić do rozgotowania warzyw.Na 2 minuty przed zakończeniem gotowania zdjąć pokrywkę i dodać pokrojony
koperek.Doprawić zupę
solą i
pieprzem ziołowym.Po zakończeniu gotowania zakwasić zupę
sokiem z cytryny.SmacznegoJeśli lubisz pyszne zupy warzywne, zobacz również:zupa pomidorowa
botwinkazupa
brokułowo-serowadietetyczna zupa z dyni i
imbiruzupa cebulowazupa z
soczewicybarszcz ukraińskikrem z białych warzyw