Wykonanie
składniki:ok. 1, 5 litra
wody2 małe kostki
bulionowe warzywne2 średnie
marchewki1
pietruszka1 duży
ziemniakkawałek
seleramały
porkilka małych
ogórków kiszonych ze skórką ( sok ze słoika z
ogórków zachować, nie wylewać )kawałek
masła1,5 większej łyżki
oliwy extra verginesólświeżo zmielony
pieprzświeże
zioła:
koperek,
szczypiorek,
natka pietruszki,
tymianek2 duże pełne łyżki
śmietany do zupy 18 %przygotowanie:średni garnek napełniłam
wodą, dodałam kostki
bulionowe i zagotowałam. dodałam obrane, pokrojone na mniejsze cząstki warzywa, gotowałam chwilkę (ok. 10 minut ), aż warzywa były miękkie ( gdy warzywa się ugotowały widelcem wyłowiłam
pora i usunęłam z
wywaru ).
ogórki starłam na tarce na drobnych oczkach, na małą patelnię włożyłam
masło, starte
ogórki i chwilę poddusiłam, pod koniec podduszania do
ogórków dodałam
oliwę, wymieszałam i całość wrzuciłam do
wywaru jarzynowego. w tym samym czasie dodałam obranego i pokrojonego na drobne cząstki
ziemniaka. całość gotowałam ok. 10 minut, aż
ziemniaki były miękkie.doprawiłam do smaku
solą oraz
sokiem z
ogórków - ilość wg własnego smaku, ja lubię jak zupa ogórkowa ma wyrazisty smak
ogórków.do mniejszego naczynia wlałam
śmietanę, dolałam
wywaru, zahartowałam i całość wlałam do zupy, chwilkę mieszając i gotując, ale nie doprowadzając do zagotowania i wrzenia. na talerzu posypałam świeżymi
ziołami i świeżo zmielonym
pieprzem.
Smacznego :).