ßßß
składniki:ok. 1, 5 litra wody2 małe kostki bulionowe warzywne2 średnie marchewki1 pietruszka1 duży ziemniakkawałek seleramały porkilka małych ogórków kiszonych ze skórką ( sok ze słoika z ogórków zachować, nie wylewać )kawałek masła1,5 większej łyżki oliwy extra verginesólświeżo zmielony pieprzświeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki, tymianek2 duże pełne łyżki śmietany do zupy 18 %przygotowanie:średni garnek napełniłam wodą, dodałam kostki bulionowe i zagotowałam. dodałam obrane, pokrojone na mniejsze cząstki warzywa, gotowałam chwilkę (ok. 10 minut ), aż warzywa były miękkie ( gdy warzywa się ugotowały widelcem wyłowiłam pora i usunęłam z wywaru ).ogórki starłam na tarce na drobnych oczkach, na małą patelnię włożyłam masło, starte ogórki i chwilę poddusiłam, pod koniec podduszania do ogórków dodałam oliwę, wymieszałam i całość wrzuciłam do wywaru jarzynowego. w tym samym czasie dodałam obranego i pokrojonego na drobne cząstki ziemniaka. całość gotowałam ok. 10 minut, aż ziemniaki były miękkie.doprawiłam do smaku solą oraz sokiem z ogórków - ilość wg własnego smaku, ja lubię jak zupa ogórkowa ma wyrazisty smak ogórków.do mniejszego naczynia wlałam śmietanę, dolałam wywaru, zahartowałam i całość wlałam do zupy, chwilkę mieszając i gotując, ale nie doprowadzając do zagotowania i wrzenia. na talerzu posypałam świeżymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :).