Wykonanie
Sałatka z
kapusty włoskiej jest delikatniejsza, bardziej krucha niż z
kapusty białej, a dodatek
zieleninki czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną
smakowo.Zachęcam do wypróbowania jej np. z
majonezem z
awokado. Warto wzmocnić swój organizm kolejna porcją witamin A, K , C, B6, czy porcją wapnia, potasu oraz magnezu. Doskonała
sałatka do
ziemniaków i
ryżu, oczywiście w towarzystwie wegetariańskich kotlecików.Składniki:
kapusta włoskakapusta czerwonakoperekszczypiorekmarchewkazielona
pietruszka lub
kolendra (cilantro)Wykonanie:
Kapusty,
szczypiorek,
pietruszkę i
koperek poszatkować.
Marchewkę zetrzeć na tarce.Do warzyw dodać
majonez – z
ziemniaka,
sojowy lub z
awokado. Można też dodać być zwykłą
oliwę z oliwek z
czosnkiem,
sokiem z cytryny i
przyprawami.
Majonez z
avocado:2 dojrzałe (miękkie)
avocadosok z cytryny1 ząbek
czosnku lub
czosnek z w proszku
oliwa z oliweksól,
pieprz,
przyprawa warzywna1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
szałwi hiszpańskiej
Awokado rozkroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, wybrać łyżką miękką zawartość i zmiksować z resztą składników w blenderze.

