ßßß Cookit - przepis na Kotlety z fasoli lub soi

Kotlety z fasoli lub soi

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
fasola biała 40 dekagramów
czosnek 3 ząbki
jajka 1 sztuk
ser żółty starty 2 łyżek stołowych
cebula 10 dekagramów
olej 1 łyżek stołowych
bułka czerstwa 3 łyżek stołowych
natka pietruszki 5 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
papryka ostra według uznania
Wykonanie:
Fasolę czy soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić.Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, lekko zrumienić. Do masy fasolowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Gdyby "ciasto" było zbyt rzadkie, dodać łyżkę tartej bułki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką lub chilli. Z przygotowanej masy uformować gruby wałek, pokrajać w poprzek na porcje grubości palca. Z krążków formować owalne kotlety, otaczając w tartej bułce. Smażyć na patelni. Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, aby "doszły", ułożyć na półmisku, ozdobić listkami pietruszki. Podawać z dodatkiem sosów (kaparowy, korniszonowy, pieczarkowy itp.) i surówek.
Uwagi:
Fasola biała lub soja
Kotlety weg.
Komentarze:
Autor: misio
Data: 2011-03-05
mysz mi przyrządziła i były bardzo smaczne
Autor: ja
Data: 2009-11-29
SMACZNE
Autor: karotka
Data: 2009-04-23
palvce lizac
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/551/Kotlety-z-fasoli-lub-soi