Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
fasola biała 40 dekagramów
czosnek 3 ząbki
jajka 1 sztuk
ser żółty starty 2 łyżek stołowych
cebula 10 dekagramów
olej 1 łyżek stołowych
bułka czerstwa 3 łyżek stołowych
natka pietruszki 5 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
papryka ostra według uznaniaWykonanie:
Fasolę czy
soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną
wodą, pozostawić najlepiej na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania osolić.Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce.
Cebulę i
czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie.
Cebulę wsypać na suchą patelnię, osolić, podgrzewać mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszczu, lekko zrumienić. Do masy fasolowej dodać
jajko,
czosnek, zrumienioną
cebulę,
utarty ser i posiekaną zieloną
pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Gdyby "ciasto" było zbyt rzadkie, dodać łyżkę
tartej bułki. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
papryką lub
chilli. Z przygotowanej masy uformować gruby wałek, pokrajać w poprzek na porcje grubości palca. Z krążków formować owalne kotlety, otaczając w
tartej bułce. Smażyć na patelni. Usmażone kotlety wstawić na kilkanaście minut do piekarnika, aby "doszły", ułożyć na półmisku, ozdobić listkami
pietruszki. Podawać z dodatkiem
sosów (
kaparowy,
korniszonowy,
pieczarkowy itp.) i surówek.Uwagi:
Fasola biała lub
sojaKotlety weg.Komentarze:Autor: misioData: 2011-03-05mysz mi przyrządziła i były bardzo smaczneAutor: jaData: 2009-11-29SMACZNEAutor: karotkaData: 2009-04-23palvce lizacDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: