Wykonanie
Składniki
Gruszki:3 duże dojrzałe i słodkie
gruszki np. Williamssok z 1/2
cytrynyBiszkopt z
białą czekoladą:3
jajka, w temperaturze pokojowej75 g bardzo drobnego
cukru lub
cukru pudru100 g
mąki pszennej tortowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 g
białej czekoladyNasączenie:sok z 1
cytryny4 łyżki białego
rumu6 łyżek czarnej zaparzonej osłodzonej
herbatyBiały krem:150 ml
śmietanki kremówki200 g
białej czekolady125 g
sera mascarpone (zimnego)
Mus czekoladowy:100 g
cukru (około 9 płaskich łyżek)2
jajka (oddzielnie
żółtka od
białek) + 2
żółtka1 łyżka
kakao1/2 szklanki (125 ml)
śmietanki kremówki75 g
masła200 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
alkoholu, np.
likieru Amaretto,
brandy lub
whiskyDekoracja:
kakao,
orzechy laskowePrzygotowanie
Biszkopt z
białą czekoladą:
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białą czekoladę roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli
wodnej, ostudzić. Formę z odpinaną obręczą 23 - 25 cm wysmarować
masłem. Mikserem ubijać
jajka z
cukrem przez około 10 minut, aż masa będzie gęsta, puszysta i biała (początkowo można ubijać na parze).
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz przesiać połowę
mąki bezpośrednio do ubitej masy, delikatnie wymieszać szpatułką (starając się nie zmniejszać objętości i puszystości piany), następnie przesiać resztę
mąki i równie delikatnie wymieszać. Delikatnie połączyć z roztopioną i ostudzoną
czekoladą. Masę wyłożyć do wysmarowanej
masłem formy i piec przez około 20 - 22 minuty, aż wierzch się zarumieni. Ostudzić. Nasączyć mieszanką
soku z cytryny,
rumu i
herbaty.Biały krem: Do rondelka wlać
śmietankę kremówkę, zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną na kosteczki
białą czekoladę i mieszać aż
czekolada całkowicie się roztopi, przelać do czystej i miski, ostudzić.
Serek mascarpone rozmiksować (około pół minuty), następnie dodawać po łyżce do
czekolady za każdym razem mieszając. Dodać tak 4-5 łyżek
mascarpone a później połączyć już z resztą kremu.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na węższe plasterki (około 1 cm grubości), skropić
sokiem z cytryny. Połowę masy wyłożyć na nasączony spód
biszkoptowy. Wyłożyć
gruszki, ukosem, jedna
gruszka na drugiej na tzw. "zakładkę". Wyłożyć resztę kremu i wstawić do lodówki.
Mus czekoladowy: Do metalowej miski wsypać 30 g (około 3 łyżek)
cukru, dodać 4
żółtka,
kakao i
śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się
wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę
masło oraz połamaną na kosteczki
czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z
alkoholem, a następnie połączyć delikatnie z
białkami ubitymi na sztywną pianę z pozostałym
cukrem. Mus wylać na zastygniętą białą masę, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, aż mus stężeje. Tort posypać
kakao i udekorować wyłuskanymi
orzechami laskowymi.

