ßßß Cookit - przepis na Tort Gruszkowy z musem czekoladowym

Tort Gruszkowy z musem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
Gruszki:
3 duże dojrzałe i słodkie gruszki np. Williams
sok z 1/2 cytryny
Biszkopt z białą czekoladą:
3 jajka, w temperaturze pokojowej
75 g bardzo drobnego cukru lub cukru pudru
100 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g białej czekolady
Nasączenie:
sok z 1 cytryny
4 łyżki białego rumu
6 łyżek czarnej zaparzonej osłodzonej herbaty
Biały krem:
150 ml śmietanki kremówki
200 g białej czekolady
125 g sera mascarpone (zimnego)
Mus czekoladowy:
100 g cukru (około 9 płaskich łyżek)
2 jajka (oddzielnie żółtka od białek) + 2 żółtka
1 łyżka kakao
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki
75 g masła
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka alkoholu, np. likieru Amaretto, brandy lub whisky
Dekoracja:
kakao, orzechy laskowe
Przygotowanie
Biszkopt z białą czekoladą: Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białą czekoladę roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ostudzić. Formę z odpinaną obręczą 23 - 25 cm wysmarować masłem. Mikserem ubijać jajka z cukrem przez około 10 minut, aż masa będzie gęsta, puszysta i biała (początkowo można ubijać na parze). Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz przesiać połowę mąki bezpośrednio do ubitej masy, delikatnie wymieszać szpatułką (starając się nie zmniejszać objętości i puszystości piany), następnie przesiać resztę mąki i równie delikatnie wymieszać. Delikatnie połączyć z roztopioną i ostudzoną czekoladą. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i piec przez około 20 - 22 minuty, aż wierzch się zarumieni. Ostudzić. Nasączyć mieszanką soku z cytryny, rumu i herbaty.
Biały krem: Do rondelka wlać śmietankę kremówkę, zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę i mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi, przelać do czystej i miski, ostudzić. Serek mascarpone rozmiksować (około pół minuty), następnie dodawać po łyżce do czekolady za każdym razem mieszając. Dodać tak 4-5 łyżek mascarpone a później połączyć już z resztą kremu.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na węższe plasterki (około 1 cm grubości), skropić sokiem z cytryny. Połowę masy wyłożyć na nasączony spód biszkoptowy. Wyłożyć gruszki, ukosem, jedna gruszka na drugiej na tzw. "zakładkę". Wyłożyć resztę kremu i wstawić do lodówki.
Mus czekoladowy: Do metalowej miski wsypać 30 g (około 3 łyżek) cukru, dodać 4 żółtka, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z alkoholem, a następnie połączyć delikatnie z białkami ubitymi na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Mus wylać na zastygniętą białą masę, wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, aż mus stężeje. Tort posypać kakao i udekorować wyłuskanymi orzechami laskowymi.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/gruszki/tort_gruszkowy/przepis.html