Wykonanie
Nigdy nie potrafiłam ozdabiać żadnych
tortów czy ciast. Po prostu nie mam cierpliwości. I dlatego nie mogłabym pół dnia stać z pęsetą i układać miniaturowych ozdóbek.No, ale liczy się wnętrze, prawda? To, co mam w środku.Ciasto zostało przygotowane z okazji urodzin kolegi. Na szczęście on zna mnie na tyle, żeby wiedzieć, że ta myszka jest szczytem moich możliwości :).Ciasto składa się z podstawowego, najprostszego jasnego
biszkoptu, kremu, który w smaku podobny jest do tego z "kopca kreta" i
banana.Jest bardzo proste i przy odrobinie organizacji można to ciasto zrobić w 30 minut (oczywiście, jeżeli dysponujemy gotowym
spodem biszkoptowym)
Biszkopt4
jajka (osobno
białka i
żółtka)½ szklanki
mąki pszennej½ szklanki
mąki ziemniaczanej50g
cukru (w tym 1 łyżeczka
cukru wanilinowego)3-4 łyżki
wody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaStarta skórka z ½
cytrynyMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z 40g
cukru, a pod koniec ucierania dodać powoli
wodę.
Białka ubić z resztą
cukru na sztywną pianę. Do
żółtek dodać
białka, a następnie
mąkę i startą
skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać.Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24cm. Piec w temperaturze 200 °C około 40 minut, albo dłużej. Ciasto musi odstawać od brzegów tortownicy, a patyczek włożony do ciasta musi być suchy.Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dobrze byłoby przygotować
biszkopt dzień wcześniej.Mnie ciasto nie wyrosło bardzo pulchne, ale jeżeli chcecie by
biszkopt był puszysty musicie bardzo starannie utrzeć
żółtka i ubić naprawdę sztywną pianę.Krem200ml
śmietany kremówki½ tabliczki
gorzkiej czekolady2 łyżki
cukru pudruCzekoladę dokładnie posiekać.
Śmietanę ubić stopniowo wsypując
cukier. Można także dodać odrobinę
cukru żelującego – wtedy
śmietana będzie dłużej sztywna. Wymieszać delikatnie z
czekoladąPrzygotować:Mocny napar z
herbaty (u mnie o smaku
czekoladowym)
Kakao wymieszane z
cukrem pudrem1
banan1 łyżka
soku z cytrynyCukier puderWyjąć
biszkopt z formy. Wyciąć w nim kształt myszki komputerowej. Nasączyć niewielką ilością naparu z
herbaty. Pokroić
banana w plastry i wyłożyć na
biszkopcie. Skropić go
sokiem z cytryny. Rękoma wyłożyć krem i ukształtować go. Delikatnie wyciąć wgłębienia. Wygładzić szpatułką lub nożem.Gotową myszkę posypać wymieszanym z
cukrem kakao. Dobrze też wyciąć szablon z jakimś logo "firmy komputerowej" i posypać zwykłym
cukrem pudrem.Ja próbowałam zrobić logo Logitech, ale mnie nie wyszło.W całości wygląda to tak:
Po cieście zostaje bardzo dużo
biszkoptu. Wykorzystałam go i zrobiłam
trufle z recyklingu .