ßßß Cookit - przepis na Zrazy zawijane II

Zrazy zawijane II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wołowe bez kości 1 kilogramów
boczek wędzony 150 gramów
musztarda 3 łyżek stołowych
kromki razowego chleba 3 sztuk
grzyby suszone 3 sztuk
bulion wołowy 0,75 szklanek
ogórki kiszone 3 sztuk
cebula 3 sztuk
oliwa 5 łyżek stołowych
majeranek 2 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Opłukane moczone przez 2 godziny grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wystudzone pokroić w paski.
Umyte, osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1 cm. Każdy plaster rozklepać z obu stron tłuczkiem zwilżonym wodą, uważając by go nie podziurawić. Można tez rozbijać mięso po przykryciu go folią.
Oczyszczoną cebulę pokroić w niezbyt cienkie piórka. boczek, 2 kromki chleba oraz obrane ogórki pokroić w słupki. Płaty mięsa oprószyć sola oraz pieprzem i posmarować ostrą musztardą. Na każdy położyć po 2 słupki chleba, 3 słupki ogórka, 3 słupki boczku i po kilka piórek cebuli. Oprószyć majerankiem.
Płaty mięsa dość ciasno zwinąć, zakładając brzegi do środka. Spiąć szpilkami do mięsa, wykałaczkami lub obwiązać zaparzoną nicią. W ten sposób zrolować wszystkie porcje. Zrazy (ew, można obtoczyć je w niewielkiej ilości mąki) z każdej strony smażyć na gorącym tłuszczu, aż się zrumienią.
Pozostałą cebulę pokroić na talarki i zeszklić na oliwie. Na cebuli ułożyć zrazy i zalać bulionem i 1/3 szklanki wywaru z grzybów. Dodać grzyby liść laurowy, resztę majeranku oraz pieprz i dusić na małym ogniu ok. 60 minut. Płyn, który wyparuje uzupełnić wodą i wywarem grzybowym. Na 15 minut przed końcem gotowania włożyć pokruszona kromkę chleba, by zagęścić sos. Przed podaniem usunąć nici, szpilki lub wykałaczki.
Uwagi:
Mięso wołowe: pierwsza krzyżowa, rostbef lub zrazówka.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11117/Zrazy-zawijane-II