Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wołowe bez kości 1 kilogramów
boczek wędzony 150 gramów
musztarda 3 łyżek stołowychkromki
razowego chleba 3 sztuk
grzyby suszone 3 sztuk
bulion wołowy 0,75 szklanek
ogórki kiszone 3 sztuk
cebula 3 sztuk
oliwa 5 łyżek stołowych
majeranek 2 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Opłukane moczone przez 2 godziny
grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wystudzone pokroić w paski.Umyte, osuszone
mięso pokroić w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1 cm. Każdy plaster rozklepać z obu stron tłuczkiem zwilżonym
wodą, uważając by go nie podziurawić. Można tez rozbijać
mięso po przykryciu go folią.Oczyszczoną
cebulę pokroić w niezbyt cienkie piórka.
boczek, 2 kromki
chleba oraz obrane
ogórki pokroić w słupki. Płaty
mięsa oprószyć
sola oraz
pieprzem i posmarować ostrą
musztardą. Na każdy położyć po 2 słupki
chleba, 3 słupki
ogórka, 3 słupki
boczku i po kilka piórek
cebuli. Oprószyć
majerankiem.Płaty
mięsa dość ciasno zwinąć, zakładając brzegi do środka. Spiąć
szpilkami do
mięsa, wykałaczkami lub obwiązać zaparzoną nicią. W ten sposób zrolować wszystkie porcje. Zrazy (ew, można obtoczyć je w niewielkiej ilości
mąki) z każdej strony smażyć na gorącym tłuszczu, aż się zrumienią.Pozostałą
cebulę pokroić na talarki i zeszklić na
oliwie. Na
cebuli ułożyć zrazy i zalać
bulionem i 1/3 szklanki
wywaru z
grzybów. Dodać
grzyby liść laurowy, resztę
majeranku oraz
pieprz i dusić na małym ogniu ok. 60 minut. Płyn, który wyparuje uzupełnić
wodą i
wywarem grzybowym. Na 15 minut przed końcem gotowania włożyć pokruszona kromkę
chleba, by zagęścić sos. Przed podaniem usunąć nici,
szpilki lub wykałaczki.Uwagi:
Mięso wołowe: pierwsza krzyżowa,
rostbef lub zrazówka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: