Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cukier 0,5 szklanek
jajka 4 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
mąka tortowa 150 gramów
sól 1 szczypta
serek ricotta 750 gramów
cukier 300 gramów
likier Maraschino 6 łyżek stołowych
czekolada gorzka 150 gramów
pistacje niesolone 50 gramów
owoce kandyzowane 300 gramów
śmietana kremowa 1 szklanek
cukier waniliowy 1 łyżek deserowychWykonanie:Ciasto:
białka ubić ze szczyptą
soli, ubijając, dodawać
cukier (1/2 szklanki),
skórkę cytrynową,
żółtka oraz przesianą
mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone przekroić na 3 krążki i każdy skropić łyżką
likieru.Masa:
pistacje oraz
czekoladę drobno posiekać. 3/4
owoców kandyzowanych pokroić w kostkę. W niewielkiej ilości
wody rozpuścić
cukier na małym ogniu. Ostudzony połączyć z
ricottą i reszta
likieru. Dodać
czekoladę oraz
pistacje i wymieszać z
owocami.Spód
biszkoptu ułożyć w tortownicy, wyłożyć na niego połowę masy i wyrównać. Przykryć
ciastem i wyłożyć resztę masy, wyrównać. Ułożyć trzeci
biszkopt i lekko docisnąć. Tort wstawić na 3 godziny do lodówki.
Śmietanę ubić z
cukrem waniliowym i starannie posmarować wierzch i boki
tortu. Całość udekorować pozostałymi
owocami kandyzowanymi.Uwagi:
Owoce kandyzowane:
morele,
gruszki,
kiwi,
winogrona.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: