Maraschino

nazwa

Jest to słodki likier o zawartości 33-40% alkoholu, destylowany ze sfermentowanego soku maraski, dzikiej wiśni o gorzkim smaku z dodatkiem aromatów płatków dzikiej róży i kwiatów pomarańczy. Likier jest klarowny o niebieskawym odcieniu.

Historia

Likier początkowo wyrabiany był w chorwackiej Dalmacji, w okolicach Zadaru, a do dziś dnia produkuje się go we Włoszech. W XVII i XVIII wieku rozpoczęto eksport drogą morską do wszystkich części świata. Data sporządzenia pierwszego maraschino przez konsula króla Sardynii w dalmatyńskim Zadarze, Girolamo Luxardo to 1821 rok. Jednak trunek produkowano znacznie wcześniej, bo już w XVI wieku, natomiast w 1759 roku rozpoczęto masową produkcję. Wiadomo, że jednym z wielu smakoszy tego trunku należał Napoleon Bonaparte oraz jego generałowie.Również Anglicy docenili smak likieru. Należała do nich królowa Victoria oraz król George IV, który importował przysmak na swoje potrzeby wojskowymi statkami. W czasie II Wojny Światowej Zadar został zbombardowany, a po wojnie włączony do Jugosławii. W związku z tym wytwórnie alkoholi przeniosły się do Włoch, gdzie przemysł zakwitł na dobre, szczególnie w okolicach Padwy. Do dziś w Zadarze odbywa się festyn ludowy zwany „Dni Maraski” trwający kilka dni. Maraschino jest wtedy pity w ogromnych ilościach. Jednak największym producentem trunku są obecnie Włochy. To u stóp Wzgórz Euganejskich dziko rosną wiśnie maraska. Przepisy na drinki z dodatkiem maraschino znaleźć można w każdej książce o koktajlach. Już w Przewodniku Barmana z 1862 roku autorstwa Jerry'ego Thomasa pojawiają się mieszanki różnych trunków z tym likierem.

Produkcja

Likier wyrabia się z destylatu z zacieru wiśniowego, powstałego poprzez fermentacje wiśni odmiany Maraska. Wiśnie gniecione są wraz z pestkami. Dodaje się do niego również migdały i orzechy laskowe. Całość fermentuje z dodatkiem cukru bądź miodu. Powstała miazga jest aromatyzowana, miodem, nalewkami z płatków róży, kwiatów pomarańczy i korzeni fiołka. Potem całość destyluje się do wytworzenia spirytusu wiśniowego. Spirytus dojrzewa w beczkach modrzewiowych lub sporządzonych z fińskiego jesionu przez okres 3 lat. Następnie jest rozcieńczany oraz słodzony syropem cukrowym.

Zastosowanie

Likier podajemy w postaci schłodzonej w małych kieliszkach o wysokiej nóżce. Przechowujemy w miejscu zaciemnionym, w temperaturze pokojowej. Może być spożywany jako aperitif lub w koktajlach. Najsłynniejsze drinki z użyciem maraschino to: Harlem, Florida Daiquiri, Fancy Free, Brooklyn, Brandy Crusta, East India, Hemingway Daiquiri, Salty Dog. Maraschino można wykorzystać do białej kawy z cukrem trzcinowym oraz do sporządzenia dżemu z ciemnych czereśni i malin. Świetnie smakują gruszki Abate wykąpane w likierze maraschino. Maraschino to składnik koktajli typu pousse – cafe popularnych na początku XIX wieku.