ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1 szklanekmasło 0,5 kostekcukier 2 szklanekjajka 3 sztukcukier waniliowy 1 sztukskórka z cytryny - otarta 1 łyżek stołowychmieszanka owoców mrożonych 400 gramówbiszkopty 4 łyżek stołowychsól 1 szczyptaWykonanie:Rozmrożone owoce osaczyć na sitku.Ciasto: przesiana mąkę wymieszać z solą, dodać masło i posiekać nożem. Wsypać 3 łyżki cukru, skórkę z cytryny oraz cukier waniliowy, dodać żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek i przełożyć do formy, wyścielonej papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem, przykryć pergaminem, wierzch obciążyć suchym grochem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podpieczony spód wyjąc i posypać gruba warstwą pokruszonych biszkoptów. Owoce wymieszać z 5 łyżkami cukru i ułożyć na cieście.Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypując pozostały cukier. Lśniącą masę rozłożyć, łyżką, na cieście, tworząc kopczyki. Przygotowana tartę piec jeszcze ok. 20 minut w 160 stopniach. Wystudzić w formie, a przed podaniem udekorować cieniutkimi paseczkami skórki z cytryny i limonki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: