Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 175 mililitrów
cukier 15 dekagramów
drożdże 4,5 dekagramów
mąka 50 dekagramów
sól według uznania
masło 12 dekagramówkremówka 50 dekagramówstarta
skóra z cytryny 1 sztuk
cukier waniliowy 1 sztukmasa makowa 10 dekagramów
jajka 3 sztuk
śliwki węgierki 50 dekagramówTłuszcz do formy według uznaniaWykonanie:Letnie
mleko i 1 dag
cukru wymieszać z
drożdżami.
Mąkę przesiać do mi¬ski, wsypać 4 dag
cukru i szczyptę
soli. Dodać
masło. Wlać rozczyn. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyro¬śnięcia na 30 min.Ciasto rozwałkować na i natłuszczonej blaszce, ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Śmietanę wymieszać ze
skórką cytrynową, resztą
cukru,
cukrem waniliowym, masą
makową i
jajkami.
Śliwki oczyścić, przekroić, wyjąć pestki.Masę
makową rozsmarować na cieście, obłożyć
owocami. Piec 30 min w temp. 175°C. Placek wystudzić, pokroić.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: