ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowo-serowy

Tort czekoladowo-serowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 125 gramów
cukier 225 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
jajka 5 sztuk
sól 1 szczypta
czekolada gorzka 200 gramów
ser mielony 200 gramów
ser śmietankowy 400 gramów
budyń waniliowy 1 sztuk
śmietana kremowa 125 gramów
cukier puder według uznania
kakao według uznania
Wykonanie:
Z przesianej mąki, masła, 75g cukru, cukru waniliowego, 1 jajka, i soli zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Niewielka ilość ciasta odjąć i pozostawić w lodówce, a resztę rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Spód po nakłuwać widelcem i schłodzić. Czekoladę zetrzeć na tarce. Utrzeć 150g cukru z jajkami oraz 1 cukrem waniliowym, dodając stopniowo twaróg, serek śmietankowy oraz budyń, dodać czekoladę. Masę wyłożyć na ciasto. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, ostudzić. Pozostałe ciasto rozwałkować. Foremką wyciąć 8-12 kwiatków. Przełożyć je na wyścielona papierem blachę i piec w tej samej temperaturze ok. 8 minut. Ciastka oprószyć kakao i cukrem pudrem. Schłodzoną śmietanę ubić, przełożyć do szprycy i wycisnąć na cieście ozdobne kleksy. Ułożyć na nich upieczone ciasteczka.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9337/Tort-czekoladowo-serowy