ßßß Cookit - przepis na Clafoutis z czereśniami II

Clafoutis z czereśniami II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czereśnie 500 gramów
mąka 150 gramów
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
śmietana 200 mililitrów
cukier 100 gramów
wiśniówka 3 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, wydrylowane czereśnie (mogą też być z kompotu) posypać łyżką cukru i wymieszać z wiśniówką.
Do przesianej mąki dodać resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Jajka ubić i tez dodać do mąki i wymieszać. Dolać śmietanę i ponownie dobrze wymieszać.
Masłem posmarować formę na tartę i oprószyć bułka tartą. Ułożyć w niej czereśnie i zalać ciastem. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Lekko ostudzone wyjąc z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10941/Clafoutis-z-czeresniami-II