ßßß Cookit - przepis na Chrupiące faworki

Chrupiące faworki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 30
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajko 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
śmietana kwaśna 4 łyżek stołowych
ocet 1 łyżek stołowych
wódka czysta 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
cukier puder 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę, jajko, żółtka, ocet, wódkę, łyżkę cukru, szczyptę soli i wyrobić luźne ciasto, tak jak na pierogi. Rozwałkowywać, cieniutko, partiami. kroić na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm, skośnie je ucinając, przeciąć każdy w środku nożem, tak by można było przewinąć jeden koniec przez utworzony otwór. Uformowane faworki wrzucać pojedynczo na dobrze rozgrzany w szerokim rondlu olej i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: Dorcia
Data: 2010-01-20
Wyszedł prawdziwy chrust: twardy i9 nie do zgryzienia... nie godny polecenia dla osób z protezą zębów.... amiały być takie chrupiace ehhh...nie polecam nikomu :(((
Autor: KaRRamBa
Data: 2008-10-24
I PORAS KOLEJNY SIE SPOTYKAMY :p najleprze przepiy i tyle tak uwazam :P pozdro
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4423/Chrupiace-faworki