Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajko 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
śmietana kwaśna 4 łyżek stołowych
ocet 1 łyżek stołowych
wódka czysta 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
cukier puder 4 łyżek stołowych
sól 1 szczyptaWykonanie:Na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
śmietanę,
jajko,
żółtka,
ocet,
wódkę, łyżkę
cukru, szczyptę
soli i wyrobić luźne ciasto, tak jak na pierogi. Rozwałkowywać, cieniutko, partiami. kroić na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm, skośnie je ucinając, przeciąć każdy w środku nożem, tak by można było przewinąć jeden koniec przez utworzony otwór. Uformowane
faworki wrzucać pojedynczo na dobrze rozgrzany w szerokim rondlu
olej i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane
cukrem pudrem wymieszanym z
cukrem waniliowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: DorciaData: 2010-01-20Wyszedł prawdziwy chrust: twardy i9 nie do zgryzienia... nie godny polecenia dla osób z protezą zębów.... amiały być takie chrupiace ehhh...nie polecam nikomu :(((Autor: KaRRamBaData: 2008-10-24I PORAS KOLEJNY SIE SPOTYKAMY :p najleprze przepiy i tyle tak uwazam :P pozdroDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: