ßßß Cookit - przepis na Bułeczki "chmurki"

Bułeczki "chmurki"

nazwa

Wykonanie

Dziecinnie proste w wykonaniu bułeczki nadziewane ubitym białkiem. Ciasto jest mięciutkie w teksturze przypomina ciasto francuskie.
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
200 g masła
3 jajka
150 g śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
szczypta soli
Mąkę przesiać, dodać masło i drobno posiekać. Dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, ocet zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.
Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru.
Stolnice oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Ciasto pokroić na kwadraty, na środek nałożyć łyżeczkę piany z białek, zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułeczki układać na natłuszczona blaszkę, na wierzchu można posmarować rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180*C.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/01/bueczki-chmurki.html