Wykonanie
Dziecinnie proste w wykonaniu bułeczki nadziewane ubitym
białkiem. Ciasto jest mięciutkie w teksturze przypomina
ciasto francuskie.Składniki:2 i 1/2 szklanki
mąki200 g
masła3
jajka150 g
śmietany2 łyżeczki
cukru waniliowego3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
octuszczypta
soliMąkę przesiać, dodać
masło i drobno posiekać. Dodać
żółtka,
śmietanę,
cukier waniliowy,
ocet zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.Ubić
białka ze szczyptą
soli, dodać
cukier i ubijać do rozpuszczenia
cukru.Stolnice oprószyć
mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Ciasto pokroić na kwadraty, na środek nałożyć łyżeczkę piany z
białek, zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułeczki układać na natłuszczona blaszkę, na wierzchu można posmarować rozkłóconym
jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180*C.