ßßß
Dziecinnie proste w wykonaniu bułeczki nadziewane ubitym białkiem. Ciasto jest mięciutkie w teksturze przypomina ciasto francuskie.Składniki:2 i 1/2 szklanki mąki200 g masła3 jajka150 g śmietany2 łyżeczki cukru waniliowego3/4 szklanki cukru1 łyżeczka octuszczypta soliMąkę przesiać, dodać masło i drobno posiekać. Dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, ocet zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na minimum 2 godziny do lodówki.Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru.Stolnice oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Ciasto pokroić na kwadraty, na środek nałożyć łyżeczkę piany z białek, zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułeczki układać na natłuszczona blaszkę, na wierzchu można posmarować rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180*C.