Wykonanie
I kolejny przepis z książki "Muffiny. Małe, ale za to przepyszne".Składniki: 250 g
mąki, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 1 łyżeczka suchych
drożdży, 1 szczypta
soli, 3 łyżki
cukru, 75 g
masła, 140 ml
śmietany, 1 łyżka
octu, 1
jajko.Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia,
drożdżami,
solą i
cukrem. Dodać
masło i widelcem zagnieść kruszonkę. Wymieszać ją ze
śmietaną i
octem. Zagnieść dosyć twarde ciasto. Na posypanej
mąką stolnicy dłońmi formować z ciasta placek grubości 2 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st (z termoobiegiem 190 st). Okrągłą foremką albo szklanką wyciąć z ciasta krążki i posmarować je rozmąconym
jajkiem. Bułeczki piec ok. 15 minut. Najsmaczniejsze jeszcze cieplutkie.Bułeczki te miały u nas 2 podejścia. Za pierwszym razem zamiast grubości 2 cm zrobiłam mniejsze ok 1 cm no i wyszły bardzo smaczne ...
ciasteczka zamiast bułeczek, bo za mało urosły.