Wykonanie
Pyszne, ekspresowe ciasto ze
śliwkami- słodko- kwaśne.

Składniki:
10 dag
masła1 ½ szklanki
mąki tortowej
1 łyżka
cukru2 łyżki
octu1 szczypta
soli1 kg
śliwek( mogą być mrożone)
Składniki na polewę:
½ szklanki
śmietany2
jajka3 łyżki
cukru½ łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z
cukrem, szczyptą
soli, kawałkami
masła,
octem i 8 łyżkami zimnej
wody. Szybko zagęścić ciasto, zawinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny.
Śliwki wypestkować i przeciąć na pól. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypaną
mąka i wyłożyć ciasto do formy, następnie uformować brzeg z ciasta.
Śliwki wyłożyć na cieście i upiec w temperaturze 225 stopni przez 10 minut.
Jajka rozmącić, wymieszać ze
śmietaną,
cukrem i
cynamonem.

Polać
śliwki i piec jeszcze przez 25 minut.