ßßß
 
            
         Składniki:- 1,2 kg ziemniaków- 1,5 szklanki mąki- 3 jaja- szczypta soli- 0,5 kg śliwek- słodka śmietana, cukier, cynamon, masło, bułka tarta do polaniaSposób przygotowania:Ziemniaki obieramy i gotujemy.Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Nie muszą wystygnąć zupełnie, mogą być ciepłe. Najważniejsze, aby nie parzyły w ręce.Śliwki myjemy i wydłubujemy z nich pestki.Ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków.Do miski przekładamy wyciśnięte ziemniaki, dodajemy mąkę, jajka i szczyptę soli.Wyrabiamy ciasto, tak aby było gładkie.Następnie formujemy nasze knedle.W tym celu odrywamy kawałek ciasta, w dłoniach formujemy okrągły placuszek, a na środek nakładamy śliwkę.Teraz możemy złożyć i zakleić knedel, a potem uformować go w kulkę.Po uformowaniu knedli w dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy.Wrzucamy nasze knedle na gotującą się wodę i gotujemy około 5 minut od momentu gdy knedel wypłynie na powierzchnie.Ugotowane knedle możemy podawać ze słodką śmietaną, cukrem, lub masłem z bułką tartą. Doskonale smakują również posypane cynamonem.Smacznego!
Składniki:- 1,2 kg ziemniaków- 1,5 szklanki mąki- 3 jaja- szczypta soli- 0,5 kg śliwek- słodka śmietana, cukier, cynamon, masło, bułka tarta do polaniaSposób przygotowania:Ziemniaki obieramy i gotujemy.Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Nie muszą wystygnąć zupełnie, mogą być ciepłe. Najważniejsze, aby nie parzyły w ręce.Śliwki myjemy i wydłubujemy z nich pestki.Ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków.Do miski przekładamy wyciśnięte ziemniaki, dodajemy mąkę, jajka i szczyptę soli.Wyrabiamy ciasto, tak aby było gładkie.Następnie formujemy nasze knedle.W tym celu odrywamy kawałek ciasta, w dłoniach formujemy okrągły placuszek, a na środek nakładamy śliwkę.Teraz możemy złożyć i zakleić knedel, a potem uformować go w kulkę.Po uformowaniu knedli w dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy.Wrzucamy nasze knedle na gotującą się wodę i gotujemy około 5 minut od momentu gdy knedel wypłynie na powierzchnie.Ugotowane knedle możemy podawać ze słodką śmietaną, cukrem, lub masłem z bułką tartą. Doskonale smakują również posypane cynamonem.Smacznego!