Wykonanie
W zeszłym roku pod koniec sezonu
śliwkowego zamroziłem woreczek przepysznych
śliwek węgierek w celu zrobienia z nich knedli.Przez ten czas nie było chyba tygodnia, w którym nie przymierzałem się do zrobienia knedli.W końcu, jakieś tygodnie temu, udało się. Knedle
śliwkowe zawitały na moim
stole.Były smaczne i chyba warto było tyle zwlekać, bo dzięki temu smakowały jeszcze lepiej.
Składniki:- 1,2 kg
ziemniaków- 1,5 szklanki
mąki- 3
jaja- szczypta
soli- 0,5 kg
śliwek- słodka
śmietana,
cukier,
cynamon,
masło,
bułka tarta do polaniaSposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy.Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Nie muszą wystygnąć zupełnie, mogą być ciepłe. Najważniejsze, aby nie parzyły w ręce.
Śliwki myjemy i wydłubujemy z nich pestki.
Ziemniaki przeciskamy przez prasę do
ziemniaków.Do miski przekładamy wyciśnięte
ziemniaki, dodajemy
mąkę,
jajka i szczyptę
soli.Wyrabiamy ciasto, tak aby było gładkie.Następnie formujemy nasze knedle.W tym celu odrywamy kawałek ciasta, w dłoniach formujemy okrągły placuszek, a na środek nakładamy
śliwkę.Teraz możemy złożyć i zakleić knedel, a
potem uformować go w kulkę.Po uformowaniu knedli w dużym garnku zagotowujemy
wodę i lekko ją solimy.Wrzucamy nasze knedle na gotującą się
wodę i gotujemy około 5 minut od momentu gdy knedel wypłynie na powierzchnie.Ugotowane knedle możemy podawać ze słodką
śmietaną,
cukrem, lub
masłem z
bułką tartą. Doskonale smakują również posypane
cynamonem.Smacznego!