Wykonanie
Knedle ze
śliwkami węgierkami prosto z Polski ( to znaczy
śliwki prosto z Polski bo knedle ciężko by było przetransportować:)Knedle zrobiłam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne, polane zrumienioną
bułką tartą z dodatkiem stopionego
masła,
cukru i
cynamonu ( mam nadzieję, że zauważycie te kryształki
cukru które są na knedlach :) ).Polecam:)Składniki :800 g obranych
ziemniaków1,5 szklanki
mąki pszennej1 duże
jajko1 łyżka
masłaszczypta
soliśliwki węgierki (ok. 20 sztuk)3 łyżki
bułki tartej3 łyżki
masła ( można dać więcej lub mniej )
cukiercynamonmąka do podsypywaniaUmyte
śliwki przeciąć nożem z jednej strony i wyciągnąć pestki.
Ziemniaki ugotować, ugotowane odcedzić i zagnieść. Do jeszcze gorących dodać łyżkę
masła i zagnieść jeszcze raz. Przestudzić.
Ziemniaki przełożyć do miski, dodać
jajko, szczyptę
soli i
mąkę. Zagnieść ciasto.Z ciasta formować grubsze wałki,
potem poprzecinać tak jak na kopytka, każdą część ciasta spłaszczyć dłonią i nałożyć jedna
śliwkę, do każdej
śliwki wsypać pól łyżeczki
cukru. Delikatnie zlepić ciasto i uformować kulkę. Ciasto będzie dość klejące dlatego trzeba sobie pomagać podsypując sklejane kule
mąka. Można tez odrywać z ciasta mniejsze kawałki, formować kule, spłaszczyć je i nałożyć
śliwki a
potem zlepić.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną
wodę, na gotującą się
wodę wrzucać knedle, najlepiej po kilka, ponieważ są dość duże i podczas gotowania jeszcze zwiększają objętość. Gotować je ok. 8 - 10 min ( w zależności od tego jak duże są nasze knedle).Ugotowane delikatnie wyciągnąć z garnka i ułożyć w półmisku. Można tez polać odrobiną stopionego
masła, żeby się nie skleiły.Na rozgrzanej patelni zrumienić
bułkę tartą, dodać
masło, wymieszać, chwile razem smażyć.Tak przygotowaną
bułką polać knedle, a wszystko razem można jeszcze posypać
cukrem i
cynamonem :)Smacznego :)