Wykonanie
            
Knedle ze 
śliwkami węgierkami prosto z Polski ( to znaczy 
śliwki prosto z Polski bo knedle ciężko by było przetransportować:)Knedle zrobiłam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne, polane zrumienioną 
bułką tartą z dodatkiem stopionego 
masła, 
cukru i 
cynamonu ( mam nadzieję, że zauważycie te kryształki 
cukru które są na knedlach :) ).Polecam:)Składniki :800 g obranych 
ziemniaków1,5 szklanki 
mąki pszennej1 duże 
jajko1 łyżka 
masłaszczypta 
soliśliwki węgierki (ok. 20 sztuk)3 łyżki 
bułki tartej3 łyżki 
masła ( można dać więcej lub mniej )
cukiercynamonmąka do podsypywaniaUmyte 
śliwki przeciąć nożem z jednej strony i wyciągnąć pestki.
 Ziemniaki
Ziemniaki ugotować, ugotowane odcedzić i zagnieść. Do jeszcze gorących dodać łyżkę 
masła i zagnieść jeszcze raz. Przestudzić.
Ziemniaki przełożyć do miski, dodać 
jajko, szczyptę 
soli i 
mąkę. Zagnieść ciasto.Z ciasta formować grubsze wałki, 
potem poprzecinać tak jak na kopytka, każdą część ciasta spłaszczyć dłonią i nałożyć jedna 
śliwkę, do każdej 
śliwki wsypać pól łyżeczki 
cukru. Delikatnie zlepić ciasto i uformować kulkę. Ciasto będzie dość klejące dlatego trzeba sobie pomagać podsypując sklejane kule 
mąka. Można tez odrywać z ciasta mniejsze kawałki, formować kule, spłaszczyć je i nałożyć 
śliwki a 
potem zlepić.

W dużym garnku zagotować lekko osoloną 
wodę, na gotującą się 
wodę wrzucać knedle, najlepiej po kilka, ponieważ są dość duże i podczas gotowania jeszcze zwiększają objętość. Gotować je ok. 8 - 10 min ( w zależności od tego jak duże są nasze knedle).Ugotowane delikatnie wyciągnąć z garnka i ułożyć w półmisku. Można tez polać odrobiną stopionego 
masła, żeby się nie skleiły.Na rozgrzanej patelni zrumienić 
bułkę tartą, dodać 
masło, wymieszać, chwile razem smażyć.Tak przygotowaną 
bułką polać knedle, a wszystko razem można jeszcze posypać 
cukrem i 
cynamonem :)Smacznego :)
