ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość CzegoCynamon według uznaniasól według uznaniamasło 4 łyżek stołowychcukier 0,5 szklanekśliwki 0.6 kilogramówjajko 1 sztukmąka 1,6 szklanekziemniaki 800 gramówWykonanie:Śliwki umyć pod bieżącą letnią wodą, osuszyć ręcznikiem kuchennym i posypać niewielka ilością cynamonu. Ziemniaki obrać i ugotować, miękkie i ostudzone przepuścić przez maszynkę. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, mąkę, odrobinę soli, i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 4 części i z każdego fragmentu uformować rulonik o średnicy około 4 cm i kroić na kawałki po 3 cm.Z każdego kawałka ciasta uformować okrągłe placuszki i do każdego nałożyć śliwkę węgierkę posypać cukrem (pół łyżeczki)Zlepić ciasto ku górze tak aby zakryło śliwkę, i uformować kuleczkę. W ten sam sposób należy zrobić resztę knedli. Gotować je w osolonej wrzącej wodzie około 4 minut od ponownego zawrzenia wody. Ostrożnie wyjmować. Podawać można knedle z bułką tartą, tłuszczykiem, śmietaną, jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem owocowym.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: andzisData: 2009-08-31Iza jesteś boskaAutor: pawel0107Data: 2009-08-31Super! dziękiAutor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Autor: FloressData: 2009-04-29ten cynamon;/Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: