Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
Cynamon według uznania
sól według uznania
masło 4 łyżek stołowych
cukier 0,5 szklanek
śliwki 0.6 kilogramów
jajko 1 sztuk
mąka 1,6 szklanek
ziemniaki 800 gramówWykonanie:
Śliwki umyć pod bieżącą letnią
wodą, osuszyć ręcznikiem kuchennym i posypać niewielka ilością
cynamonu.
Ziemniaki obrać i ugotować, miękkie i ostudzone przepuścić przez maszynkę. Do zmielonych
ziemniaków dodać
jajko,
mąkę, odrobinę
soli, i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 4 części i z każdego fragmentu uformować rulonik o średnicy około 4 cm i kroić na kawałki po 3 cm.Z każdego kawałka ciasta uformować okrągłe placuszki i do każdego nałożyć
śliwkę węgierkę posypać
cukrem (pół łyżeczki)Zlepić ciasto ku górze tak aby zakryło
śliwkę, i uformować kuleczkę. W ten sam sposób należy zrobić resztę knedli. Gotować je w osolonej wrzącej wodzie około 4 minut od ponownego zawrzenia
wody. Ostrożnie wyjmować. Podawać można knedle z
bułką tartą, tłuszczykiem,
śmietaną,
jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem
owocowym.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Komentarze:Autor: andzisData: 2009-08-31Iza jesteś boskaAutor: pawel0107Data: 2009-08-31Super! dziękiAutor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Autor: FloressData: 2009-04-29ten
cynamon;/Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: