ßßß Cookit - przepis na Knedle z węgierkami

Knedle z węgierkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
Cynamon według uznania
sól według uznania
masło 4 łyżek stołowych
cukier 0,5 szklanek
śliwki 0.6 kilogramów
jajko 1 sztuk
mąka 1,6 szklanek
ziemniaki 800 gramów
Wykonanie:
Śliwki umyć pod bieżącą letnią wodą, osuszyć ręcznikiem kuchennym i posypać niewielka ilością cynamonu. Ziemniaki obrać i ugotować, miękkie i ostudzone przepuścić przez maszynkę. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, mąkę, odrobinę soli, i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 4 części i z każdego fragmentu uformować rulonik o średnicy około 4 cm i kroić na kawałki po 3 cm.
Z każdego kawałka ciasta uformować okrągłe placuszki i do każdego nałożyć śliwkę węgierkę posypać cukrem (pół łyżeczki)Zlepić ciasto ku górze tak aby zakryło śliwkę, i uformować kuleczkę. W ten sam sposób należy zrobić resztę knedli. Gotować je w osolonej wrzącej wodzie około 4 minut od ponownego zawrzenia wody. Ostrożnie wyjmować. Podawać można knedle z bułką tartą, tłuszczykiem, śmietaną, jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem owocowym.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Komentarze:
Autor: andzis
Data: 2009-08-31
Iza jesteś boska
Autor: pawel0107
Data: 2009-08-31
Super! dzięki
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Pycha!
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
ten cynamon;/
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7050/Knedle-z-wegierkami