Wykonanie



Kto nie lubi knedli ze śliwkami? chyba nie ma takiej osoby, a szczególnie przepadają za nimi dzieci :-) Dla mnie to jest smak z dzieciństwa, moja babcia zawsze takie pyszne robiła...Składniki:ok. 80 dag ugotowanych
ziemniakówok. 40 dag
mąki2
jajkacukier,
sól do smakuodrobina
masłaok. 1/2 kg
śliwek najlepiej węgierek

Wykonanie:
Śliwki umyć, podzielić na połówki i pozbawić pestek.Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać
mąkę,
jajka i zarobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta gruby wałek i pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na placek, do środka ułożyć
śliwkę, posypać ją
cukrem i zawinąć dokładnie w ciasto, tworząc okrągłe knedle.Wrzucać do gorącego osolonego wrzątku, gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.Knedle można polać roztopionym
masłem lub odsmażyć w rondlu na
maśle, jak kto woli. Mnie smakują w obu wariantach :-)Smacznego :-)
