ßßß Cookit - przepis na Morelowiec

Morelowiec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Morelowiec
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 200 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
śmietana 200 mililitrów
migdały - mielone 100 gramów
masło 100 gramów
sól 1 szczypta
morele 12 sztuk
cukier puder 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Umyte morele przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni na łyżce masła i posypać cukrem pudrem.
Resztę masła zmiksować ze szczypta soli, 2 łyżkami cukru, 3 jajkami, przesianą mąką i cukrem waniliowym. Masę przelać do małej tortownicy wyścielonej papierem dopieczenia, wyrównać, ułożyć morele i mielone migdały. 1 jajko ubić z łyżką cukru, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Ta masą polać morele, a wierzch tarty posypać pozostałym cukrem. Piec 45 minut w 180 stopniach. Podawać wystudzoną lub lekko ciepłą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9204/Morelowiec