ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 200 gramówjajka 4 sztukcukier 5 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukśmietana 200 mililitrówmigdały - mielone 100 gramówmasło 100 gramówsól 1 szczyptamorele 12 sztukcukier puder 3 łyżek stołowychWykonanie:Umyte morele przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni na łyżce masła i posypać cukrem pudrem.Resztę masła zmiksować ze szczypta soli, 2 łyżkami cukru, 3 jajkami, przesianą mąką i cukrem waniliowym. Masę przelać do małej tortownicy wyścielonej papierem dopieczenia, wyrównać, ułożyć morele i mielone migdały. 1 jajko ubić z łyżką cukru, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Ta masą polać morele, a wierzch tarty posypać pozostałym cukrem. Piec 45 minut w 180 stopniach. Podawać wystudzoną lub lekko ciepłą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: