ßßß
Amatorom ciast ze śliwkami polecam również:Kruche ze śliwkami i pyszne Śliwkowo-migdałowe crumble slice180 g masła160 g cukru4 jajka1/2 łyżeczki esencji waniliowej100 g mąki125 g mąki ze środkiem spulchniającymszczypta soli10 małych śliwek lub moreli2 łyżki cukru pudruPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia blachę o wymiarach 28 na 20 cm.Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo jajka, dobrze ucierając.Dodajemy esencję waniliową. Przesiewamy obie mąki i sól, mieszamy z masłem, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto wykładamy do przygotowanej foremki.Śliwki przepoławiamy, wyjmujemy pestki i przeciętymi stronami do góry układamy na cieście.Pieczemy 30 minut. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.